Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Feloszlatták a szilveszteri erőszak miatti tüntetést Kölnben

2016.01.09. 16:30

A németországi Pegida hirdetett meg utcai demonstrációt a bevándorlók, illetve menekültpárti politika ellen, így reagálva a szilveszterkor történt tömeges, nők ellen elkövetett molesztálásokra, rablásokra, amelyet a beszámolók szerint nagy számban már régebb óta Németországban élő, illetve nemrég érkezett menedékkérők, bevándorlók követtek el

A bejelentett tüntetésre ellentüntetést hirdettek meg baloldali csoportok is. A helyszíni beszámolók szerint utóbbiak sokkal többen mentek utcára. Rengeteg rohamrendőr vonult ki, vízágyúkkal, könnygázzal, hogy kordában tartsák a két tüntetést. A Reuters beszámolója szerint 1700 rendőr van kint.

A rendőrök elkezdték a Pegida-féle tüntető tömeget a vasútállomáshoz tolni, hogy ne terjedjen szét a demonstráció, ami veszélyesnek tűnt a CNN beszámolója szerint, mivel a baloldali tüntetők is a közelben voltak és félő volt, hogy a két tömeg köztük kialakulhat valamilyen konfliktus. Végül amikor a tüntetők elkezdték a rendőröket üvegekkel dobálni, vízágyúkkal feloszlatták a tüntetést. 

Ez alatt a városban arról is érkezett hír, hogy a pegidások kisebb csoportjai keresik azt, hogy valamilyen összetűzésbe keveredhessenek. A rendőrök nehezen tudják csökkenteni az egybefüggő pegidás tüntetésen részvevő tömeget.

A Kölnben szilveszter éjszaka történtek alaposan felzaklatták a német közvéleményt és politikát. A tömeges molesztálások és zsebtolvajlások után eddig mindössze három gyanúsítottat azonosított a német rendőrség, de nem vette őrizetbe őket. És nem biztos, hogy sokkal több ember akad horogra. A téren sötét volt, a tömegben könnyű volt eltűnni. Egyelőre az is kérdés, hogyan lehet erre a három emberre egyáltalán bármit is rábizonyítani.

Kölnben már több mint 100 bejelentés érkezett a rendőrséghez a december 31-én éjszaka történtek miatt. A bejelentések háromnegyedében szexuálisan is molesztálták áldozataikat a tettesek, és emellett mobilokat, pénztárcákat is loptak tőlük. A Bild szerint Hamburgban 53 bejelentést tettek fiatal nők, ezek közül 39 esetben szexuális kényszerítésről van szó. Düsseldorfban 11 nőt molesztáltak, Berlinben 4-et.

Minden sértett és szemtanú egybehangzóan állítja, hogy a téren randalírozó és a nőket körbevevő és molesztáló férfiak arabul beszéltek.

A német politikusok külön hangsúlyozzák, hogy még ha volt is menekültek az elkövetők között, semmiképpen nem szabad emiatt minden menekültet elítélni. Thomas de Maziere német belügyminiszter ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az sem lehet tabu, ha voltak menekültek a tettesek között. A belügyminiszter szerint aki bűncselekményt követ el, legyen bármilyen státuszban is, ki fogják utasítani az országból.