Mátyás
-6 °C
1 °C

Ferenc pápa: a tömeges migráció megingatja az európai befogadást

2016.01.11. 16:56

A bevándorlók tömeges érkezése Európába „megingatja a második világháború romjain nagy erőfeszítésekkel felépített befogadási rendszert, amely a mai napig az emberiesség lámpása” - mondta Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadva hétfőn a Vatikánban. A jelenlegi migrációs áradat aláaknázza azt a humanista szellemiséget, amelyet Európa mindig is védett – tette hozzá.

A pápa azt hangsúlyozta, hogy a migrációs helyzet kérdéseket vetett fel a tényleges befogadási és alkalmazkodási lehetőségeket illetően. „Mégsem szabad megengedni, hogy elvesszenek az emberség értékei és elvei, a minden ember méltósága iránti tisztelet, a szubszidiaritás és kölcsönös szolidaritás, még ha ezek a történelem bizonyos pillanataiban nehezen hordozható terhet is képviselnek.” Az egyházfő szerint Európának nagy kulturális és vallási örökségével minden eszköze adott, hogy megtalálja az egyensúlyt a saját állampolgárai jogainak védelme és a migránsok segítése és befogadása kettős erkölcsi kötelessége között.

A nemzetközi diplomáciai testületnek tartott hagyományos év eleji beszédében Ferenc pápa súlyos vészhelyzetnek nevezte a migrációt. Az egyházfő a migráció terén közép-hosszú távú terveket szorgalmazott, amelyek „túllépnek a vészhelyzetben adott válaszokon”. „Ezeknek egyrészt segíteni kellene a migránsok integrációját a befogadó országokban és ezzel egy időben elősegíteni a származási országok fejlődését szolidáris politikával” – idézi az MTI.

Hangsúlyozta, hogy Európát az utóbbi évben precedens nélküli migráció érintette. Emlékeztetett, hogy az Ázsiából és Afrikából származó bevándorlók Európát viszonyítási pontnak tartják a jogegyenlőség, az emberi méltóság sérthetetlensége, a lelkiismereti szabadság és a szolidaritás terén. Kijelentette, hogy az egyes országok által követett „individualista” megoldások elkerülhetetlenül az egész nemzetközi közösségre kihatnak. A terrorizmussal kapcsolatban Ferenc pápa kijelentette:

Nem lehet Isten nevében gyilkolni. Csakis a vallás ideologizált és eltorzított formája gondolhatja, hogy a Mindenható nevében igazságot tehet szándékosan ártatlanokat mészárolva le, ahogyan az utóbbi hónapokban Afrikában, Európában és a Közel-Keleten elkövetett véres merényletekben történt.