Ágnes
-1 °C
2 °C

Köln: migráns közegből jöttek a támadók

2016.01.11. 13:05 Módosítva: 2016-01-11 18:19:39

Csaknem kizárólag újabb és korábban érkezett migránsok voltak a kölni szilveszteri ünneplőkre támadók között – jelentette ki Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere. Ralf Jäger szerint a kölni rendőrség súlyos hibát követett el a dóm előtti szilveszteri helyzet kezelésében, amikor nem lépett fel érdemben a nőket tapogató, nemi erőszakot is elkövető, rablásokat, lopásokat végrehajtó ezer fős tömeggel szemben – írta a BBC.

Jäger nyilatkozata nem meglepő azután, hogy pénteken nyugállományba helyezte a kölni rendőrfőnököt. A tartományi belügyminiszter kifogásolta, hogy nem jelent meg rendőri erősítés a helyszínen, és azt is, ahogyan tájékoztatták a nyilvánosságot a nyomozás menetéről. Jäger kijelentette, hogy az általa irányított minisztérium nem adott olyan utasítást, hogy ne hozzák nyilvánosságra a feltételezett elkövetők származását – írta az MTI. A kölni rendőrség hibát követett el abban is, hogy nem kért erősítést a helyzet rendezésére. 

A rendőrök szerint spontán támadás lehetett

A német igazságügyi miniszter szerint szervezett volt a kölni pályaudvarnál történt tömeges zaklatás és rablás, az  Észak-Rajna-Vesztfáliai rendőrség szerint azonban nincsenek arra utaló információk, hogy előre megszervezték volna a támadásokat. Hasonló esetek más országokban és más német városokban is történtek. Ettől függetlenül egy új jelenséggel szembesültek: a tömeges molesztálást és a petárdázást kihasználva raboltak ki embereket.

A tartományi politikus azt mondta: a rendőrség és a szemtanúk közlése szerint az elkövetők szinte kizárólag "migráns hátterű" emberek voltak. Az elkövetők között olyanok is vannak, akik menedékkérelmet nyújtottak be, és az elmúlt években érkeztek Németországba, ahová csak 2015-ben 1,1 millió menedékkérő jött. Szinte mindegyik elkövető Észak-Afrikából és az arab világból érkezett – derült ki a düsseldorfi parlamentben adott miniszteri beszámolóból.

Az eddigi 19 gyanúsított közül 10-nek menedékkérő státusza van, e tíz ember közül kilencen 2015 utolsó negyedévében regisztráltatták magukat először Németországban. 9 másik gyanúsított illegálisan tartózkodik az országban. A 19 gyanúsított közül 14-en Marokkóból és Algériából érkeztek. Egyik gyanúsítottnak sincs kölni lakcíme.

A kölni események után alapvetően változhat meg a menekültekkel való hozzáállás, a német szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maziere hétfőn épp ezért óvott is a külföldiekkel szembeni ellenséges általánosítástól.

A belügyminiszter ezzel a vasárnapi eseményekre reagált, amikor Kölnben egy húsz fős csoport hat pakisztánira támadt. Ketten közülük kórházba kerültek. Nem sokkal ezután egy öt fős csoport egy szíriai férfira támadt, igaz, a rendőrség nem bizonyos benne, hogy a két eset összefügg, vagy, hogy az utóbbi támadás kiváltó oka a férfi származása lett volna – írta a Deutsche Welle.