Bernadett
0 °C
4 °C

Tizenhét gyerek halt meg egy orosz légi csapásban

2016.01.11. 14:58

Legalább 12 gyermek és egy tanítónő halt meg az iskolájukat ért orosz légi csapásban az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban, a felkelők kezén lévő Andzsara nevű településen – közölte az MTI. További húsz diák megsebesült. A halottak száma délutánra 17-re emelkedett.

A nyugat-aleppói Andzsara térségében heves harcok dúlnak az orosz légierő támogatásával bíró szíriai kormányerők és a felkelő csoportok között.

Eközben a SANA szíriai állami hírügynökség arról számolt be, hogy három gyermek vesztette életét a felkelők rakétatüzében a kormányerők ellenőrizte Aleppó város egy északi körzetében.

Moszkva tavaly szeptember végén indított légi hadműveleteket Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának kérésére. Az oroszok elvileg a "terroristák" ellen harcolnak, de a gyakorlatban inkább a szír diktátor ellenfeleit puhítják (akár terrorszervezethez tartoznak, akár nem). Ráadásul kevésbé ügyelnek a civil áldozatok elkerülésére, mint a nyugati légierők, ártatlan áldozataik száma  egyetlen hónap alatt is messze megelőzte  a már jóval régebb óta aktív amerikai-brit-francia szövetségét.

A 2011-ben kirobban szíriai konfliktusban eddig összesen több mint 260 ezer ember halt meg, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.