Benedek
-5 °C
5 °C

Szlovénia rövid ideig lebontja a pengés drótkerítést

2016.01.13. 22:12

Szlovénia ideiglenesen lebontja a menekültek miatt felhúzott, pengés drótkerítés egy részét Horvátországgal közös határán. Mindezt Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára jelentette be szerdán, aki a Kulpa folyó áradására hivatkozott, írja az MTI.

A politikus arról is beszélt, hogy a vízszint csökkenése után ismét felhúzzák a kerítést, ám egyes szakaszokon, főként a turistaközpontok és az iskolák közelében, lecserélik a pengés drótot. Szlovénia egyébként eddig 155 kilométer pengés drótkerítést telepített a két ország határán.

Sefic azt is elmondta:

Aktivitásaink arra irányulnak, hogy Szlovénia ne váljon gyűjtőközponttá, miután a tőlünk nyugatra lévő országok megtagadják fogadásukat, miközben délről továbbra is nagy migrációs nyomásnak leszünk kitéve.

Az államtitkár arra is kitért, hogy Európában egyre nagyobb nehézséget okoz a menekültáradat kezelése, de attól egyelőre nem kell tartani, hogy Ausztria és Németország visszaküldené a migránsokat Szlovéniába.

Ljubljana egyébként november első felében jelentette be, hogy ők is kerítést építenek a menekültek miatt. Miro Cerar kormányfő akkor azzal érvelt, hogy Szlovénia a legkisebb területű és lakosságú állam a migrációs útvonalon, ezért biztosítani szeretnék, hogy a lakosság zavartalanul élhesse hétköznapjait.

Szlovénia és Magyarország egyébként szerdán jelentette be, hogy Cerar és Orbán vezetésével a két ország együttes kormányülést tart majd a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, amiről még novemberben állapodtak meg.