Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

5 telefonhívás kellett, hogy az irániak elengedjék az amerikai katonákat

2016.01.14. 18:48

Az Iráni Forradalmi Gárda szerdán engedte szabadon azt a tíz amerikai katonát, akiket az iráni felségvizek megsértésével vádoltak. Az amerikaiak szerint a katonáik csak átsodródtak, miután meghibásodott az egyik csónak, mindenesetre az elengedésüket több feszült telefonhívás előzte meg a Reuters szerint.

John Kerry amerikai külügyminiszter nem sokkal azután, hogy kedd délután fél egykor megtudta, mi történt, telefonon beszélt iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríval. A Reuters forrásai szerint azt mondta neki, hogy ki tudnak úgy jönni az ügyből, hogy mindkét fél jól jár. A két politikus az atommegállapodás miatt amúgy is szoros szakmai kapcsolatba került, és a következő órákban négyszer is beszéltek egymással, hogy megoldják a problémát.

A washingtoni és a teheráni politikusok is végig azt tartották szem előtt, hogy ne kerüljön veszélybe az atommegállapodás. Az amerikaiak azt remélték, hogy sikerül még azelőtt megoldani az ügyet, hogy nyilvánosságra kerülne, ám ezt végül nem sikerült megelőzni.

Az irániak problémája leginkább az volt, hogy milyen politikai katonai következményei lehetnek az ügynek, és tartottak attól is, hogy az atommegállapodás is veszélybe kerülhet. 

Kerry a tárgyalások alatt végig azt hangsúlyozta Zarinak, hogy fontos a katonák minél korábbi és sértetlen elengedése. Az iráni külügyminiszter végül délután negyed négykor telefonon közölte, hogy elengedik valószínűleg a katonákat, de a biztonságuk érdekében a hajnali órákban adják majd át őket, mert éjszaka kockázatos lenne. 

Az amerikai külügyminiszter szerdán nyilatkozatban köszönte meg Iránnak az együttműködést, és hangsúlyozta: az incidens békés megoldása jelzi a diplomácia kiemelt fontosságát.