Ágnes
-1 °C
2 °C

Ausztria nem fogja átengedni a Németországba tartó menekülteket

000 DV2171114
2016.01.15. 12:53 Módosítva: 2016-01-15 13:21:35

Jelentős lépésre szánta el magát Ausztria: megpróbálja megállítani vagy lelassítani a menekültek beáramlását. Ausztria nem fogja beengedni déli határán azokat a menekülteket, akik Németországba vagy más európai országba tartanak, jelentette be Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. Csak azok a menekültek léphetnek be az országba,  akik Ausztriában szeretnének maradni, írja a Die Presse.

Arról egyelőre nem született döntés, hány menekültet fogad be így az ország. A szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó Osztrák Néppárt akciótervet készített a menekültáradat kezelésére. Ebben sem szerepel a befogadható menekültek felső létszámhatárára vonatkozó szám.

Ha európai és nemzeti szinten nem teszünk lépéseket, folytatódik a menekültáradat, mondta a belügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati televízió reggeli műsorában. Erre az évre az osztrákok 120 ezer menedékkérővel számolnak, de a mostani folyamatokat nézve az érkező menekültek száma ennél jóval magasabb lesz. A belügyminiszter szerint ezért van szükség arra, hogy meghatározzák, hány menekültet képes befogadni az ország.

Az osztrák-német határon komoly problémák vannak, mert a németek naponta 200-300 migránst küldenek vissza, mondta Johanna Mikl-Leitner. A németek is csak azokat engedik át, akik Németországban akarják beadni menedékkérelmüket, azaz ők is visszaküldik azokat, akik Svédországba vagy Norvégiába akarnak továbbmenni.

Ezért az osztrákok is úgy döntöttek, hogy a jövő hét végétől eleve nem engedik be Ausztriába azokat, akik tovább akarnak utazni. "Ha meghatározzuk a menekültek felső határát, úgy fogunk eljárni mi is, mint a svédek" - mondta a belügyminiszter.

A skandináv ország jelenleg ugyan befogadja a menedékkérelmeket, ezeket azonban nem dolgozza fel. Eddig egyedül ez a megoldás vezetett a menedékkérelmek csökkenéséhez, mondta az osztrák belügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy emiatt nem fog-e feltorlódni több tízezer menekült Ausztria déli határán, a belügyminiszter azt mondta: arra számítanak, hogy egy idő után csökkenni fog a menekültek száma. Aki a kvótán felül érkezik, azoknak a határmenti tranzitzónákban kell maradniuk. Az országba nem léphetnek be, ellátást pedig kizárólag a tranzitzónában kaphatnának.   

A befogadható menekültek felső határának megállapítását ellenzi a nagykoalíciós partner Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ). Johanna Mikl-Leitner erre azt mondta: "az SPÖ-nek végre el kéne búcsúznia a Willkommenskulturtól", azaz a menekültek szívélyes és ünnepélyes fogadásától. Szerinte a koalíciós partnerüknek is be kellene látnia végre, hogy tényszerűen igenis van felső határa a befogadható menekültek számának. 

(Borítókép: Menekültek várakoznak az osztrák-német határon, Simbach közelében, 2015. november 2-án.)