Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Azonosították a magát Saint-Denis-ben felrobbantó terroristát

2016.01.15. 15:47

Azonosították a terroristát, aki a novemberi párizsi merényletek nyomán Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akció során felrobbantotta magát - közölte az MTI. A marokkói származású belga állampolgár részt vett a kávézók elleni, több tucatnyi ember halálát okozó támadásokban.

Belga sajtójelentések szerint a szakemberek DNS-minták alapján azonosították a 25 éves Chakib Akrouh holttestét. A fiatal férfi a francia rendőrség november 18-i rajtaütése során robbantotta fel magát Párizs északi elővárosában, öt nappal az összehangolt terrorcselekmények után.

Chakib Akrouh DNS-ét megtalálták azon a Kalasnyikov gépkarabélyon is, amire a merénylők által a támadások éjszakáján használt autóban akadtak rá.

Péntek reggel a belga rendőrség házkutatást tartott Chakib Akrouh szüleinek lakásában Brüsszel Molenbeek nevű negyedében.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint Akrouh 2013-ban Szíriába utazott, ahol iszlamista terrorszervezetekkel került kapcsolatba. A fiatalembert távollétében tavaly július végén ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság.

A Saint-Denis sétálóutcájában végrehajtott akció célpontja a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, a Marokkóban született, de belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt, aki az Iszlám Állam egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított. A rajtaütés során ő is életét vesztette.