Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szülővárosában tiltották be félig a Vespát

2016.01.15. 20:37

Óriási a felháborodás Genovában, ahol minden olyan Vespának megtiltották a közekedést, amelyik 1999 előtt készült - írja a thelocal.it. A darázsról elnevezett motor szülővárosában, az amúgy is temperamentumos és hagyományőrző olaszok teljes frászban vannak. Az internet roskadozik a #handsoffmyvespa hashtagektől és tömegesen tiltakoznak a város lakói minden lehetséges platformon a döntés ellen.

fb71331e5e1fe8431e3eb1b900326672fa7b090c4c897152f08d17f47f687cd5
Fotó: Riccardo Nobile / flickrGenova polgármestere még decemberben írta alá azt a papírt, amely februárban lép hatályba és ami húszezer genovai motoros életét fogja megkeseríteni, hacsak nem enged a nyomásnak a hivatal. Korábban be akarták tiltani reggel hét és este hét között a motorokat a város forgalmasabb részeiben, de a felhördülés hatására egyelőre áprilisig pihentetik azt a rendeletet, időt adva a lakosoknak, hogy átszervezzék a közlekedésüket.

Vittorio Vernazzano, a Vespa elnöke szerint különösen a Vespa hetvenedik évfordulóját jelölő évben kellemetlen ilyen szankciókat bevezetni. A hatóságok szerint azonban bármenyire egy emblematikus járműről van szó, az emberek egészsége fontosabb, márpedig az Euro 0 modell élen jár a káros gázok kibocsátásában. 

Az első járműveket a második világháború után kezdték el gyártani, mivel a szétbombázott utakon nehezen lehetett közlekedni és kellett egy alternatív közlekedési eszköz. A helyiek irónikusan azt mondják, hogy most se sokkal jobb a helyzet a tömegközlekedést illetően, mint 1946-ban. Éppen ezért mindent megtesznek, hogy tovább száguldhassanak imádott darazsukon.