Valér
2 °C
8 °C

Az EU és az Egyesült Államok feloldotta az Irán elleni szankcióikat

2016-01-15T130540Z 674512799 GF20000095764 RTRMADP 3 IRAN-NUCLEA
2016.01.16. 22:39

Az Európai Unió és az Egyesült Államok felfüggesztette az Irán elleni szankciókat - jelentette be Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője és John Kerry külügyminiszter szombaton Bécsben.

Teherán eleget tett a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek - áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton késő este Bécsben közzétett jelentésében.

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tavaly júliusban született megállapodás egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító reaktorainak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen az atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

A NAÜ hivatalos jelentésében megerősítette, hogy Irán teljesítette az atomprogramjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ pedig korábban vállalta, hogy ennek nyomán felfüggeszti a Teherán ellen hozott büntetőintézkedések jelentős részét.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter rövidesen közös nyilatkozatot tesz Bécsben.