Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Több száz embert mészárolt le az Iszlám Állam

2016.01.17. 07:58 Módosítva: 2016.01.17. 12:59

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet szerint legkevesebb 85 civilt és 50 szíriai kormánykatonát öltek meg az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet fegyveresei a kelet-szíriai Deir ez-Zór város északi részei elleni támadásaik során, írja az MTI.

A SANA szíriai állami hírügynökség a helyi lakosokra hivatkozva viszont azt közölte, a dzsihadisták mintegy 300 embert öltek meg. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió egy, a kormányhoz közeli forrásra hivatkozva pedig azt közölte, hogy legalább 250 embert gyilkoltak meg az IS fegyveresei, amikor megtámadták Deir ez-Zór al-Baghalijeh és Ajas nevű külvárosait, sokukat lefejezték. Mindhárom forrás szerint az áldozatok többsége civil, sok köztük a nő, a gyerek és az idős.

Az Iszlám Állam közölte, több öngyilkos merényletet hajtottak végre a kormányerők ellen a városban, és harcosaik elfoglalták al-Baghalijeht. Az OSDH szerint az orosz légierő gépei légicsapások sorozatát mérték az IS harcosaira, hogy a kormányerők vissza tudják verni a dzsihadisták támadását. Egyelőre nem tisztázott, hogy végül a városrészek a szélsőségesek kezére kerültek volna.

Frissítés: AZ OSDH legújabb jelentése szerint a Deir-ez-Zór közelében lévő településeken az Iszlám Állam a mészárláson kívül mintegy 400 túszt is ejtett - őket az IS által ellenőrzött területre szállították el. Az elraboltak között nők, gyerekek, egész családok, valamint Aszad harcosai is vannak. Vasárnap a város északnyugati részén szórványos harcok dúlnak, miközben az orosz légierő al-Bogolejáh körzetét bombázza.