Klaudia
-4 °C
2 °C

Fegyverügyben esett egymásnak Clinton és Sanders

2016.01.18. 12:11 Módosítva: 2016-01-18 12:29:40
Az eddigieknél jóval hevesebb, de személyeskedéstől jórészt mentes volt a demokrata elnökjelöltségre pályázók vasárnap esti tévévitája. Bernie Sanders és Hillary Clinton főleg a fegyverviselés és az egészségbiztosítás ügyében próbálta megmutatni a kettejük közti különbségeket.

Vasárnap este megvolt az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázók eddigi legélénkebb tévévitája, írja a BBC. Hillary Clinton volt külügyminiszter, Bernie Sanders vermonti szenátor és Martin O'Malley volt marylandi kormányzó főleg a fegyvertémánál és az egészségügynél estek egymásnak.

A közel kétórás vitát az NBC televízió munkatársai moderálták, a résztvevők interneten feltett nézői kérdésekre is válaszoltak. Az MTI szerint a vita legnagyobb részben belpolitikai kérdésekről szólt, és egymás korábbi, ellentmondásos húzásait próbálták felhozni a felek. Személyeskedés alig fordult elő.

A főbb témák közt volt még a fegyverviselésen és az egészségbiztosításon kívül az oktatás, az adóemelés-és csökkentés és a nemzetbiztonság.

Sanders-t fegyverügyben sikerült sarokba szorítani: nem tudott válaszolni arra a kérdésre, miért szavazta meg 2005-ben a fegyvergyártó cégek immunitásáról szóló törvényt, és miért szavazott többször a fegyverlobbinak kedvezően. Sanders közben azzal vádolta Clintont, hogy a 2008-as gazdasági válságért felelős pénzügyi intézmények zsebében van.

Éles vita volt Clinton és Sanders között az egészségbiztosításról reformjáról, az ahhoz kellő pénz előteremtéséről is. Sanders a vita kezdete előtt néhány órával hirdette ki az egészségbiztosításról szóló új tervét. Clinton amellett érvelt, hogy az Obamacare-t kellene inkább továbbfejleszteni, különben a demokraták belecsúsznak egy folyamatos vitába. Sanders bizonygatta, hogy ő sem akar mindent borítani, és hogy ő is az Obamacare-re építene.

A külpolitikából Szíria ügye, az Iszlám Állam és Irán volt napirenden. A vitatkozók mind egyetértettek Barack Obama elnök Szíria-politikájával, szárazföldi erők bevetése helyett légi úton kell segíteni a kurdokat és az Iszlám Állam ellen harcolókat. Clinton azt mondta: örül az iráni nukleáris megállapodásnak, de éberségre int. Egyik jelölt-aspiráns sem akarná újra megnyitni az amerikai nagykövetséget Teheránban.

A BBC elemzője szerint sokkal hevesebb volt ez a demokrata vita, mint az előző három, de még mindig sokkal udvariasabb, mint amilyenek a republikánusok vitái szoktak lenni. O'Malley alig látszódott, Bernie Sanders harcos volt, folyamatosan támadott, ugyanakkor az amerikai média Clintont kiáltotta ki a vita nyertesének.

A vita azért is lehetett most a korábbiaknál hevesebb, mert a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények alapján komolyan elkezdett feljönni az eddig biztosan vezető Clintonra egyetlen valódi kihívója, a fiatalok körében rendkívül népszerű Sanders. A két hét múlva már nyitóállamként szavazó Iowában Sanders be is érte Clinton, de megfordítani még nem tudta az állást. A második New Hampshire-ben viszont a vermonti szenátor vezet.