Erőszak és szexuális zaklatás kíséri a migráns nők útját Európába

2016.01.18. 10:49 Módosítva: 2016.01.18. 10:49

Erőszak és szexuális zaklatás kíséri azoknak a lányoknak és nőknek az útját, akik a Közel-Keletről menekülnek Európába - számolt be az MTI az Amnesty International felméréséről.

Az AI munkatársai a múlt hónapban készítettek interjút negyven, jelenleg Németországban és Norvégiában élő nővel és fiatal lánnyal, akik Törökországból Görögországon, majd a Balkánon keresztül érkeztek az európai kontinens nyugati felére. Az egyedül vagy gyerekekkel utazó nők és lányok arról számoltak be, hogy különösen Magyarországon, Horvátországban és Görögországban érezték fenyegetve magukat, amikor férfi menekültek tucatjaival kellett egy helyen aludniuk.

Segélyszervezeteknél dolgozók korábban azt mondták, hogy az Európába áramló menekültek nagy többsége férfi, és ez különösen kiszolgáltatott helyzetbe hozza a migráns nőket, akiknek sok menekülttáborban ugyanazt a zuhanyzót és mosdót kell használniuk, mint a férfiaknak. Néhány nő az AI munkatársainak azt mondta, inkább nem evett és nem ivott, hogy ne kelljen vécére mennie.

Egy huszonkét éves iraki nő arról számolt be a jogvédő csoportnak, hogy Németországban egy egyenruhás őr ruhákat ígért neki, ha cserébe egyedül tölt vele némi időt.

Tirana Hassan, az AI munkatársa a jelentés kapcsán megjegyezte, hogy ezek a nők Szíriában és Irakban átélték a háború borzalmait, és mindent feltettek arra, hogy biztonságban tudhassák az életüket és gyerekeiket, ehhez képest újból erőszaknak és kizsákmányolásnak vannak kitéve.

Néhány segélymunkás úgy látja, hogy a menekültek fogadásának és regisztrációjának kialakulatlan rendszere miatt nehezebb elkerülni az erőszakot.

A dermesztő időjárás ellenére múlt szerdán 1238-an érkeztek a görögországi Leszbosz szigetére Törökországból. Decemberben összesen több mint százezren tették meg a veszélyes tengeri utat Görögországba.  • Tippek
  • Bankszámla