Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Moldova felé vonul tovább a román hóvihar

2016.01.18. 13:35 Módosítva: 2016.01.18. 13:42

Moldva romániai megyéi és a Moldovai Köztársaság felé vonult tovább hétfőn az a hóvihar, ami vasárnap megbénította a közlekedést és gondot okozott Románia délkeleti részén - írja az MTI.

A Moldovai Köztársaságban 30-40 centiméteres új hóréteg hullott, a széllökések az óránként 80 kilométeres sebességet is elérik. A kisinyovi hatóságok narancssárga riasztást adtak ki. Cahul járásban (Moldova Romániával határos déli részén) tanítási szünetet rendeltek el. Itt és másik két szomszédos járásban több út járhatatlanná vált a hóátfúvások miatt.

Nem tudnak Odesszába menni

Lezárták a Moldovai Köztársaságot az ukrajnai Odesszával összekötő főútvonalat is, és törölték az útvonalon közlekedő autóbuszjáratokat.

A vasárnap lehullott hó és az ország délkeleti részén végigsepert hófúvás továbbra is gondokat okoz a közlekedésben. A román fővárost a Fekete-tenger partjával összekötő A2-es autópályát csak részlegesen sikerült megtisztítani, ezért itt csak rendőri felvezetéssel, a hókotrók mögött haladó, két-három óránként induló konvojokban szabad közlekedniük az autósoknak.

Tulcea megyében, a Duna-delta térségében több, segítséget kérő terhes nőhöz csak a katasztrófavédelem lánctalpas járműveivel sikerült kimenniük a mentősöknek. A katasztrófavédelem országszerte 880 embert mentett ki a hó fogságából az utóbbi 24 órában.

Constanta, Calarasi Ialomita és Braila megyében 50 település maradt áramellátás nélkül, több főút és megyei út továbbra is járhatatlan.

A román fővárosban és az ország hét délkeleti megyéjében hétfőn szünetel a tanítás, miután a vasárnapi hófúvás miatt a hatóságok bezárták az iskolákat és óvodákat.

A közlekedésrendészet 26 ezer lej (1,8 millió forint) értékben bírságolt meg olyan sofőröket, akik nyári gumiabronccsal indultak útnak.

Az Időkép.hu azt írja, Bukarestben és több romániai megyében is szünetel a tanítás a viharos időjárás miatt, Bulgáriában 1200 település maradt áram nélkül.