Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Párizsi terrortámadás: elfogtak egy férfit Marokkóban

2016.01.18. 17:18

Őrizetbe vettek egy marokkói származású belga állampolgárt hétfőn a marokkói hatóságok, akinek köze lehetett a novemberben, Párizsban elkövetett terrortámadásokhoz. A marokkói kormány szerint a gyanúsított közvetlen kapcsolatban állt a támadókkal és "az egyik saint-denis-i öngyilkos merénylővel együtt utazott Szíriába".

A rabati külügyminisztérium a gyanúsított korábban az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra front oldalán harcolt Szíriában, mielőtt az Iszlám Államhoz csatlakozott. A kormány szerint a férfi kiképzést kapott különféle fegyverek használatából és gerilla-hadviselésből, Szíriát Törökországon keresztül hagyta el, majd Németországon, Belgiumon és Hollandián keresztül jutott el Marokkóba.

A Dzs. A. monogramú gyanúsítottat január 15-én vették őrizetbe a Casablancától nem messze található Mohammedia városában.A párizsi terrortámadás elkövetői közül többen marokkói származású belgák voltak, így az akció kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően. Korábban Abaaoud is dzsihadistaként harcolt Szíriában. A nyomozók szerint a most elfogott gyanúsított is ott került vele kapcsolatba.