Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Fellázadt Merkel ellen a saját frakciója

2016.01.19. 13:48
Németországban az Angela Merkel kancellár vezette jobboldali CDU és a bajor testvérpárt, a CSU közös parlamenti frakciójából nagyjából százan sürgetnek azonnali irányváltást a kormány menekültpolitikájában.

A változást követelő CDU-s és CSU-s politikusok kedden eljuttattak egy levelet a kancellárnak, amelyben a kiszivárogtatott dokumentum szerint hangsúlyozzák, hogy szakítani kell a tavaly szeptemberben a Magyarországról elindult menekültek beengedéséről hozott döntés révén kialakult gyakorlattal, és vissza kell térni a jogszabályok szigorú alkalmazásához, írta az MTI.

A levelet nagyjából ötvenen írták alá, köztük hárman a CSU-tól. Ehhez azonban hozzá lehet számolni a CSU összes képviselőjét, hiszen a bajorok álláspontja régóta ismert: azonnali irányváltást sürgetnek - mondták a tiltakozó akció szervezői a hírportálok beszámolói szerint.

Ez alapján a 311 tagú CDU/CSU-frakció nagyjából egyharmada fordult szembe a Merkel-féle menekültpolitikával. 

Nehéz napokat él Angela Merkel. Eléggé megváltozott a közhangulat Németországban a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta. Legalábbis ez derült ki  a ZDF országos közszolgálati televízió által közölt múlt heti felmérésből, amely szerint a németek többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával. Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága ezért nagymértékben csökkent.