Terroristák szálltak meg egy pakisztáni egyetemet

2016-01-20T073437Z 1339442756 GF20000100604 RTRMADP 3 PAKISTAN-A
2016.01.20. 08:03
Hat tálib nyomult be helyi idő szerint szerda délelőtt a Pakisztáni Csárszadda egyetemi ünnepségére. A fegyvereseket sikerült elszigetelni, legalább négyükkel végeztek a rendőrök és különleges egységek. 21 áldozatról van hír.

Iszlám szélsőségesek szálltak meg helyi idő szerint szerda fél 10 körül egy északnyugat-pakisztáni egyetemet. A Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszaddában található Bacsa Khán egyetemen épp a névadó Abdul Ghaffar Khánra emlékeztek, aki az 1920-as évek pacifista és függetlenség-párti aktivistája volt (nyilván pacifizmusa miatt szúrhatta az iszlamisták szemét). Az emlékünnepségen a 3000 diák mellett 600 vendég vett részt.  

A hadsereg helikoptereivel és mesterlövészeivel megerősített rendőrök a katonaság twitteren közvetítő szóvivője szerint két terroristát az épületben lőttek le; kettőt pedig a tetőről szedtek le

A hallgatók, a tanári kar és a vendégek mintegy 70 százalékát sikerült kimenekíteni, azonban a Bacsa Hán campusán még mindig több terrorista rejtőzködik. A pakisztáni rendőrök a hadsereg segítségével azonban el tudta szigetelni az életben maradt két támadót, és pár órán belül deklarálta, hogy az egész campust sikerült biztosítani.

Az áldozatok száma folyamatosan nő, már 21 halottról és 50 sebesültről tudni. Az biztos, hogy két tanuló, két őr és egy rendőr is életét vesztette, de állítólag meghalt egy tanár is.

A Zürichben tárgyaló Mohamed Nawaz Sharif miniszterelnök hivatala közleményében az ártatlan áldozatokkal való együttérzés kifejezése mellett leszögezte:

azoknak, akik ártatlan diákokat és polgárokat gyilkolnak, nincs hitük és vallásuk.

Forró a helyzet Pakisztánban

Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban évtizedek óta igen aktívak az iszlám szélsőségesek. A nyolcvanas években itt képezték ki az Afganisztánt megszálló szovjetek ellen harcoló tálibokat, akik azonban helyi befolyásukat is megőrizték - főleg Pesavar tartományban. A kormány szerint a mostani támadást is egy 2007-ben alakult tálib egységfront, a sária bevezetéséért küzdő Tehrik-i-Taliban Pakistan követte el.

Pesavarban történt 2014 decemberében az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása is, amikor egy katonai iskolában a tálibok 134 embert - főleg diákot - mészároltak le. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe, és eltörölte a halálbüntetésre kimondott moratóriumot. A tisztogatások során tavaly júliusban Malik al-Iszhak, az al-Kaidával szövetséges Lashkar-e-Jhangvi alapítója is életét vesztette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport