Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elérte az egymilliót a HIV-fertőzöttek száma Oroszországban

2016.01.21. 22:23 Módosítva: 2016-01-21 22:47:15

Elérte az egymilliót a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Oroszországban - közölte Vagyim Pokrovszkij, az AIDS-megelőzési orosz szövetségi tudományos módszertani központ vezetője csütörtökön.

Pokrovszkij elmondta, hogy az egymilliomodik beteget, egy 26 éves dél-oroszországi nőt szerdán vették nyilvántartásba. A központ vezetője azonban hozzátette, hogy saját és más szakértők becslései szerint a vírussal fertőzöttek száma akár 1,5 millió is lehet Oroszországban, ami azt jelentené, hogy a népesség egy százaléka HIV-beteg.

Figyelmeztetett, hogy a megbetegedés üteme rekordmagaslatokat ért el. Elmondása szerint Oroszország azon a határon áll, hogy a HIV (az emberi immunhiány vírusa) általános járvánnyá szélesedjen. Kijelenthető az - mondta -, hogy egyes területeken már általános HIV-járvány tombol, a megbetegedések mintegy 60 százaléka a kábítószer-fogyasztáshoz és a heteroszexuális szexhez köthető.

Magyarország is a tűzzel játszik

A HIV terjedéséhez kimutathatóan hozzájárul, hogy egyes országokban a kormányzat a tűcsereprogramok felszámolásával akar küzdeni az intravénás droghasználat ellen. A látványmegoldás azonban valójában súlyosbítja a problémát. Az intravénás drogot használók egymásnak adják a fecskendőket, ezzel a Hepaptitis C mellett a HIV is terjed. 

Ilyen rövidlátó kampányt kezdett két éve a magyar kormány is, amikor Kocsis Máté vezetése mellett nekiállt a tűcsereprogramok ellehetetlenítésének. Hasonló előzmények vezettek a jelenlegi, kritikus oroszországi helyzethez. Olvassa el cikkünket a magyarországi lépések várható hatásáról.

200 ezer halott

Oroszországban 1987 óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, 204 ezer ember halt meg a betegségben. Pokrovszkij úgy számol, hogy 2015-ben 95 ezer új megbetegedés történt, 5 ezerrel több az előző évhez képest. Ha ezek a számok bebizonyosodnak, ez lenne a legtöbb megbetegedés éves szinten az elmúlt 30 évben, amióta Oroszországban regisztrálják az adatokat.

Mint korábban rendszeresen, az illetékes ezúttal is kevesellte azt a pénzösszeget, amelyet a kormány a HIV elleni harcra akar szánni. 2016-ban 40 milliárd rubelt terveznek e célra, Pokrovszkij szerint azonban 100 milliárdra lenne szükség (1 rubel= 3,50 forint).

Pokrovszkij megjegyezte, hogy Oroszországban a drogfogyasztók mintegy 20, a homoszexuálisok mintegy 10 százaléka fertőzött. 2014-ben - az utolsó olyan évben, amelyről teljes adatok vannak - mintegy 12 ezer ember halt meg AIDS-ben, de a tényleges szám ennél valószínűleg magasabb. Becslései szerint 2015-ben a betegség halálos áldozatainak száma 5-10 százalékkal nőtt.