Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Zsidó telepesek és palesztinok estek egymásnak Hebronban

2016.01.21. 22:10

Hebronban összecsapások törtek ki a palesztinok és a telepesek között csütörtök délután, mert a telepesek újabb épületeket foglaltak el a város szívében, írja az MTI.

A telepesek feszítővasakkal behatoltak két, a zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helynek tekintett Pátriárkák Sírja közelében található épületbe. Állításuk szerint a házakat néhány nappal ezelőtt titokban vásárolták, a bennük található mintegy húsz lakás és négy üzlethelyiség tulajdonjogát ügyvédjeik a közigazgatási hatóságok kiérkező képviselői előtt iratokkal próbálták igazolni.

Több telepescsalád be is költözött a birtokuknak tekintett házakba, amit a palesztinok kődobálással próbáltak megakadályozni. A helyszínre érkező izraeli biztonságiak feloszlatták a tömeget és véget vetettek a zavargásnak, majd az ügy tisztázásáig lezárták az épületeket. Az izraeli katonai szervek bejelentették, hogy a nyugalom fenntartása érdekében megerősítik a városban tartózkodó egységeiket.

Zeév Elkin, a telepeseket támogató Likud párt által delegált bevándorlásügyi és Jeruzsálemért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy a telepesek jogszerűen megvett házakba hatoltak be, és méltatta őket a "zsidó jelenlét" kiterjesztéséért a városban. Az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia déli részén található Hebronban mintegy nyolcszázötven zsidó telepes lakik a város központi részén, egy katonák által őrzött lakónegyedben, körülbelül kétszázezer palesztin lakos gyűrűjében.