Valér
2 °C
8 °C

A németek 79 százaléka nem ért egyet Merkel menekültpolitikájával

2016.01.22. 13:10

A német lakosság 79 százaléka váltást sürget a menekültpolitikában, Angela Merkel kancellár irányvonalát pedig csupán 15 százalék támogatja, derül ki az Emnid közvélemény-kutató intézet legfrissebb reprezentatív felméréséből. 

Az MTI szerint a Merkel által vezetett kereszténydemokrata (CDU) és keresztényszociális (CSU) pártszövetség szavazói a lakosság egészénél is nagyobb arányban sürgetnek irányváltást: 90 százalékuk szerint a kancellárnak változtatnia kell a menekültpolitikában. A CDU/CSU-szavazók 67 százaléka szerint viszont továbbra is Angela Merkel a megfelelő személy a kancellári tisztségben.

A lakosság egészét tekintve 53 százalékos a politikus támogatottsága, míg 42 százalék szerint más kancellárra van szüksége Németországnak. A lakosság többsége támogatja a határzár gondolatát. 33 százalék szerint Németországnak is le kell zárnia a határait a menedékkérők előtt, ha más uniós tagállamok így tesznek, további 24 százalék szerint pedig Németországnak a többi tagállam lépéseitől függetlenül is le kell zárnia határát. A lakosság alig harmada, 35 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy nyitva kell tartani a határt a menekültek előtt.

Az N24 hírtelevízió megbízásából készített felmérés alapján erősödik az aggodalom, hogy a menekültek túlterhelik Németországot. A tavaly tavaszi 23 százalékról 48 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik tartanak attól, hogy túl sok menekült érkezik az országba, és 74 százalékról 49 százalékra süllyedt mindazok aránya, akik szerint az ország megbirkózik a menekültválsággal.