Az FBI üzemeltetett egy gyerekpornó-oldalt

2016.01.23. 10:15

Az FBI átvette és üzemeltette az internet egyik legnagyobb gyerekpornó-oldalát, hogy elkapjon több ezer pedofilt. Az egyikük most perli a kormányt, amiért az ügynökség hozzáférést engedett neki a honlaphoz. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium bírósági iratokban elismerte, hogy az FBI üzemeltette a Playpen nevű oldalt egy titkos művelet keretében. 2015. február 20-tól, ahelyett, hogy lekapcsolták volna a lefoglalt weboldalt, az FBI egészen május negyedikéig működtette, és megfertőzte a látogatókat olyan kóddal, ami felfedte valós identitásukat. A gyerekpornós weboldalak az úgynevezett sötét weben futnak, ez a Tor nevű proxyhálózatból érhető csak el, egyszerű böngészőknek és a keresőknek láthatatlan.

A weboldalnak több mint 215 ezer regisztrált felhasználója volt, több mint 23 ezer szexuálisan explicit fotója és videója gyerekekről, közülük 9000 ezret közvetlenül az FBI szervereiről lehetett letölteni, Washingtonból. 

A hatóságok 1300 felhasználó számítógépéhez fértek hozzá és azonosították be őket, közülük 137 ellen sikerült vádat emelni. Az egyikük, egy középiskolás szerint viszont az FBI tehet az egészről: "amit a kormány tett ebben az esetben, olyan, mintha elárasztanám a környéket heroinnal, hátha elkapok valakit droghasználatért" – érvel. Ügyvédje azt kéri, ejtsék ellene a gyerekpornós vádakat.

Korábban nem ez volt az FBI stratégiája, ha lefoglaltak egy oldalt, egyből le is kapcsolták, mivel a bírói döntések alapján, "minden alkalommal, amikor valaki megnéz egy gyerekpornográf-felvételt, a gyerek sérül". Most viszont azt nyilatkozta az FBI, hogy "volt egy lehetőségünk, és semmi nem szólt ellene. Az USA Today szerint ez volt az első ilyen típusú akció.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport