Auguszta
-3 °C
2 °C

Ferenc pápa nem repes az örömtől

2016.01.23. 11:46

Egy héten belül szavazhat az olasz szenátus arról a törvényről, amely jogilag legalizálná, elismerné az azonos neműek élettársi kapcsolatát. Nyugat-Európában jelenleg Olaszország az egyetlen ország, ahol nem csak a házasságát, de az élettársi kapcsolatát sem ismerik el az azonos nemű pároknak.

Ferenc pápa most felhívta a figyelmet a hagyományos házassági kapcsolat fontosságára, és arra, hogy nem összekeverendő az Istennek tetsző, gyermekeket nemző házassági kapcsolat a bármilyen más típusú kapcsolattal, írja a Guardian

Számtalan próbálkozás volt már az azonos neműek kapcsolatának jogi, törvényi rendezésére, mindeddig sikertelenül. Most annyival jutottak közelebb hozzá, hogy tavaly év közepén az olasz parlament alsóháza elfogadott egy javaslatot az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról. Mindez azután, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban olyan ítéletet hozott egy ügyben, hogy Olaszországnak valamilyen módon jogilag el kellene ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát.

A törvény ellenzői szerint az azonos neműek élettársi kapcsolatának jogi elismerése trójai falóként működne, és megnyitná az utat az azonos neműek házasságának legalizálása előtt.