Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Kilenc ember halt meg az amerikai ítéletidőben

063 506274086
2016.01.23. 08:17

A helyszínen van?

Írja meg milyen az évszázad hóvihara belülről az ugyelet@mail.index.hu címre! 

Becslések szerint 85 millió amerikait érint az USA keleti partjára lecsapó, gigantikus viharzóna, amiről még a világűrben is készültek felvételek. A havazás már elkezdődött, de a meteorológusok szerint a java még csak most fog jönni, a vihar ugyanis helyi idő szerint szombat hajnalban tetőzik majd. Vasárnap reggelig nem várható nagy enyhülés. A vihar kezdetéről ebben a cikkünkben írtunk, most összefoglaljuk a legfontosabb eseményeket:

  • A rendőrség New Jersey állam egyik part menti városban Facebookon figyelmeztette a lakosságot arra, hogy ideje evakuálni, mert az Atlanti-óceán felől közeledő vihar áradásokkal járhat, és elmoshatja a házaikat.
  • A 75-ös számú főúton, Kentucky államban egy mintegy 30 kilométeres szakaszon 12 órán át álltak az autósok a hóba ragadva.
  • Philadelphiába kiadták az ún. Kék kód figyelmeztetést, ami arra kéri a lakosságot, hogy ha hajléktalanokat látnak meg az utcán, azonnal szóljanak a rendőrségnek, hogy a hatóságok biztonságos helyre vihessék az utcán fagyoskodókat.
  • Az ítéletidőben eddig kilencen haltak meg, mindegyikük a havazás miatt kialakult forgalmi káoszban bekövetkezett balesetekben.
12593732 10154167096185101 3304683195153358829 o
  • A virginiai állami rendőrség 989 balesethez vonult ki péntek estig, és 793 elakadt járműhöz hívták ki őket.
  • Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Virginia és West Virginia kormányzói szükségállapotot rendeltek el államaikban. Washington DC polgármestere rendkívüli állapotot jelentett be a hóhelyzet miatt.
  • Az utakra lehullott hó és az arra ráeső, majd ráfagyó ónos eső miatt szinte lehetetlen közlekedni, a rendőrség minden érintett államban azt kéri az autósoktól, hogy maradjanak otthon. A tömegközlekedés, különösen a metró, egyelőre mindenütt zavartalanul üzemel.
  • Csak a délkeleti részen 132 739 háztartás van áram nélkül.
  • Philadelphiában egy kosárlabdameccs, Washingtonban egy hoki- és egy kosármeccs, maradt el. Egyelőre nem tudni, mi lesz a vasárnap esti Carolina-Arizona NFL-meccsel, a hírügynökségi képeken a helyiek bokáig érő hóban edzenek, az arizonai szurkolóknak pedig esélyük sincs elérni a meccs helyszínére, Charlotte-ba.