Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Leszerelt katonák tüntettek a nyugdíjuk miatt Romániában

2016.01.24. 12:48

Szolgálati nyugdíjuk kiszámítási módjával elégedetlen leszerelt katonák tüntettek vasárnap Bukarestben a kormány székháza előtt a Kis Egyesülés - azaz Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülése - ünnepén, írja az MTI.

A katonák, rendőrök, csendőrök és titkosszolgálati tisztek kiemelt nyugdíját 2010-ben megszüntették, amikor a gazdasági válság miatt Románia más költségvetési megszorításokat is elfogadott. A szolgálati nyugdíj 2010-es eltörlésekor 170 ezer leszerelt katona, csendőr, és titkosszolgálati tiszt részesült kiemelt öregségi járandóságban, amely annyiba került az államnak, mint 450 ezer átlagnyugdíjas. A rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek dolgozóinak nyugdíjkorhatára továbbra is 60 év maradt, de korkedvezménnyel akár 45 évesen is nyugállományba vonulhattak.

Tavaly nyáron a katonák speciális nyugdíjának helyreállításáról hozott törvényt a román parlament, de azt decemberben egy sürgősségi rendelettel módosította Dacian Ciolos újonnan hivatalba lépett szakértői kormánya. A nyugdíjas katonák elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a nyugdíjat mégsem az utolsó öt szolgálati év egy tetszőlegesen meghatározott fél évének teljes jövedelme, hanem a - juttatások és pótlékok nélküli - bruttó bér alapján számolják ki.

A román média szerint mintegy 1500 tüntető gyűlt össze tiltakozni a mínusz 12 fokos hidegben a román kormány székháza előtt a szervezők által bejelentett 25 ezres tömeg helyett. A megmozdulás miatt forgalomkorlátozást vezettek be Bukarest legnagyobb útkereszteződésében.

A nyugdíjas katonák más években is kivonultak a kormány székháza elé megünnepelni Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóját, most azonban alapvetően tiltakozni jöttek és a kormány lemondását követelték.

Romániában tavaly ünnepelték először nemzeti ünnepként január 24-edikét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját. A központi ünnepséget - Klaus Iohannis államfő és Dacian Ciolos miniszterelnök jelenlétében - Jászvásáron (Iasi) tartották.