Katonákat kérnek Calais-ba a migránsok megfékezésére

2016.01.25. 17:21
Az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais régió elnöke hétfőn arra kérte Párizst, hogy küldjön katonákat Calais-ba a migránsok megfékezésére, miután azok a hét végén megostromolták a kikötőt.

"Csak a hadsereg képes biztonságot teremteni újra Calais-ban. Nem akarunk tragédiát, de pontosan afelé haladunk, ha nem történik határozottabb fellépés" - mondta Xavier Bertrand sajtótájékoztatóján, és calais-i látogatására hívta meg Francois Hollande elnököt, hogy ő a saját szemével láthassa a helyzetet. 

Az MTI híre szerint Bertrand-nak Nagy-Britanniához - a Calais-ban egy éve veszteglő több ezer migráns célországához - is volt szava: szerinte részben a britek a felelősek a kialakult helyzetért.   

"A migránsok tudják, hogy Angliában papírok nélkül is dolgozhatnak. Amíg London nem változtat a szabályozáson, nem szűnnek meg gondjaink" - mondta Bertrand.    

Calais kikötőjének szombati megrohamozása egy békés tüntetés végén történt. Mintegy 2 ezer menekült és őket támogató szimpatizáns vonult fel Calais utcáin, majd a tüntetők közül 350-en lezárták a kikötőhöz vezető utat. Félszáz demonstrálónak sikerült feljutnia egy kompra, remélve hogy eljuthat Nagy-Britanniába. Az incidens miatt a kikötő működése leállt, a rendőrségnek 3 órába telt, mire úrrá tudott lenni a helyzeten.  • Tippek
  • Bankszámla