Géza
-11 °C
-4 °C

A párizsi taxisok égő gumikból húztak barikádot az Uber miatt

2016.01.26. 10:55

Párizs külső körgyűrűjén és a fontosabb repterekre vezető utakon megbénult a forgalom, mert tüntetnek a város taxisai. A sofőrök budapesti kollégáikhoz hasonlóan a Uber és a hasonló közösségi fuvarszolgáltatások ellen tiltakoznak. Több úton égő abroncsokból emeltek barikádot, és autóikkal akadályozzák a haladást.

Néhány tucat tüntető taxis elindult a Porte Malliot térre, hogy lezárjanak egy nyolcsávos utat, amelyik a körgyűrűre vezet. Továbbá innen lehet a Beauvais reptérre kijutni, és itt található a kongresszus új épülete is. A rendőrök felszólították őket arra, hogy oszoljanak, de ezt többszöri kérésre sem tették meg, emiatt könnygázt vetettek be ellenük. – írja az AP

A demonstráció akár több napig is eltarthat, de már most repülőjáratokat kellett törölni a blokádok miatt. Közúton szinte megközelíthetetlen a két legnagyobb repülőtér, az Orly és a Charles De Gaulle is. A Locale arról ír, hogy több utast kirángattak azokból a taxikból, amik a repülőtérre tartottak.

Nemcsak a sofőrök tüntetnek Franciaországban, sztrájkolnak a légiforgalom-irányítók is, mert szerintük munkaerőhiány van a területen, de a kormány mégsem támogatja új emberek felvételét. A közszolgák és a tanárok tömeges elbocsátásoktól tartanak, a farmerek pedig Reims környékén azért szerveztek blokádot, mert alacsonynak tartják az élőállatok felvásárlási árát – foglalja össze a lap.