Géza
-11 °C
-4 °C

Megzavarták Merkel beszédét

2016.01.26. 18:53

Földközi-tenger Líbia partjainál 1271 menekültet mentettek ki kedden. A mentést az olasz és szlovén haditengerészet hajtotta végre. 

Bécs Támogatja az osztrák kormánykoalíció a menekültügyi törvény szigorítását. Werner Faymann kancellár szerint a módosított törvény lehetővé teszi, hogy a menekültek befogadására vonatkozó múlt héten megállapított irányszámot betartsák. (2019-ig legfeljebb 127 500 menekült befogadása, idén 37 500-an telepedhetnek le.)

Ljubljana Karl Erjavec szlovén külügyminiszter attól fél, hogy a tavasszal újrainduló menekülthullám akár már a 45 százalékban muzulmán Bosznia-Hercegovinát is érintheti, aminek beláthatatlanok a következményei. 

Halle Megzavarták Angela Merkel beszédét egy agrártudományi intézet megnyitóján. Egy férfi a kancellár szavába vágva mondta, hogy a menekültügy kezelése miatt aggódik Németország jövőjéért. Merkel azt válaszolta, miközben az amúgy egyetemi oktatóként dolgozó férfit kivezették a teremből, hogy mindent megtesz Németországért.

München Joachim Herrmann CSU-s bajor belügyminiszter alkotmánysértéssel vádolja a Merkel vezette szövetségi kormányt. Mindezt arra alapozza, hogy nem biztosított a hatékony határvédelem.

Varsó Egy közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 53 százaléka szerint nem kellene befogadniuk a közel-keleti menekülteket, 41 százalék helyesli a befogadásukat, de döntős többségük csak átmeneti menedéknyújtást látna jónak. Négy százalék engedné meg végleges letelepedésüket. Az esetleges ukrajnai menekültek 61 százalékát befogadnák a megkérdezettek.

Köln  Egy gyanús férfi olyan vegyi anyagokat vásárolt egy Köln melletti építőanyag-kereskedésben, amelyekből a megfelelő ismeretekkel robbanószert lehet előállítani. Az eladók másnap tettek bejelentést a rendőrségen, egy 45-50 év körüli arab kinézetű férfit keresnek. 

(Forrás: MTI)