Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem árulják el a svédországi lány gyilkosának nemzetiségét

2016.01.27. 00:39

A svéd kormányfő kedden meglátogatta azt a szülők nélkül érkezett, 14–17 éves menekültek számára létrehozott mölndali tábort, ahol egy 15 éves fiú halálra késelt egy 22 éves szociális munkást. Stefan Löfven szörnyű bűncselekménynek nevezte a történteket.

„Bizonyára sokan vannak Svédországban, akik aggódnak amiatt, hogy több ilyen eset is megtörténhet azután, hogy az országba ennyi fiatal érkezik” menedékkérőként, szülők nélkül. Ugyanakkor igyekezett lehűteni az indulatokat, kijelentve, hogy túl korai volna még következtetéseket levonni a gyilkosságból, de mindent meg kell tenni a szállásokon dolgozók és az ott élők biztonságáért.

A Svédországba érkezettek közül sok fiatal megrázó eseményeken ment keresztül, nem lehet egyszerű válaszokkal magyarázni a történteket

– mondta a kormányfő.

Az áldozat Alexandra Mezher már Svédországban született, libanoni keresztény szülei 25 éve érkeztek az országba. A lány szociális munkásként vállalt munkát a 11 fiú számára fenntartott helyen, ahol néhány hónapja dolgozott. Egyelőre nem tudni, mi vezetett közvetlenül a támadáshoz. Mezher a kórházban halt bele a sérüléseibe.

Alexandra Mezher és a gyilkosság tetthelye
Alexandra Mezher és a gyilkosság tetthelye
Fotó: Twitter

A támadót lakótársai fogták le a rendőrök kiérkezéséig. A kést a rendőrség lefoglalta, a fiút őrizetbe vették. A gyanúsított nemzetiségét nem közölték.

A gyilkosság épp aznap történt, amikor az  országos rendőrfőkapitány jelezte, hogy legalább 4100 rendőrre és kisegítő személyzetre volna szükség a terrorizmus elleni harchoz és a menekültszállások működésének megfelelő biztosításához. Dan Eliasson rendőrfőnök azt is elmondta, hogy a helyzet nem volt ennyire súlyos fél évvel ezelőtt, és ennek minden bizonnyal az lesz a következménye, hogy más munkákat kevésbé tudnak ellátni, mint eddig. Az utóbbi időben megszaporodtak a rendőri hívások a menekültközpontok elleni gyújtogatások és támadások miatt.

A 9,8 millió lakosú Svédország több mint 160 ezer menedékkérőt fogadott be 2015-ben, közülük 25 ezer felnőtt kíséret nélküli fiatalkorú.