Klaudia
-4 °C
2 °C

Macedónia csikicsukit játszik a menekültekkel a görög határon

2016.01.28. 06:35 Módosítva: 2016-01-28 08:50:40

A macedón hatóságok szerda délután újra lezárták a görögországi határátkelőket a migránsok előtt, csütörtökön azonban ismét megnyitották a határt, közölte a német DPA hírügynökséggel egy görög rendőrtiszt, aki Idomeni határfaluban szolgál.

A macedón hatóságok a szerdai lezárást azzal indokolták Athénnak, hogy északabbra, a macedón-szerb határ közelében "dugó" alakult ki, írja az MTI. Az idomeni vasúti átjáró görög oldalán így szemtanúk szerint nagyjából ezer ember töltötte az éjszakát sátrakban és más ideiglenes szálláshelyeken. Mintegy 800-an buszokon várták meg a reggelt. "Most kisebb csoportokban ismét átkelnek a határon" - mondta egy görög határrendőr.

Macedónia a múlt héten két napra már lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő migránsok előtt. Azt akkor a hatóságok elmondása szerint Szlovénia kérésére tettek.

A balkáni ország novemberben már szigorított a határellenőrzésen, csak azokat engedi tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. Mindenki másra gazdasági bevándorlóként tekint, akiknek így csak Görögországban marad lehetőségük menedékkérelem benyújtására.

A múlt héten a szkopjei vezetés tovább szigorított a szabályokon: csak azokat a embereket engedik be Macedóniába, akik Ausztriát vagy Németországot jelölik meg úti célként.

Mint korábban megírtuk: miután Ausztria úgy döntött, visszafordítja határáról azokat, akik nem Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékkérelmet benyújtani, hasonló lépéseket tesznek a menekültútvonalon lévő balkáni országok is.

Miután Görögország továbbra sem képes ellátni a menekültek regisztrációját, az Európai Bizottság is támogatja Miro Cerar szlovén kormányfő javaslatát arra, hogy a menekülteket a macedón-görög határon ellenőrizzék. Orbán Viktor is úgy látja, hogy a menekültáradatot csaka Macedónia és Bulgária görög határára épített kerítéssel lehet megállítani