Gerzson
-3 °C
2 °C

Öngyilkos merénylő robbantott a jemeni elnöki palotánál

2016.01.28. 16:16

Robbantásos merényletet követett el egy öngyilkos merénylő csütörtökön a jemeni elnök ádeni palotája közelében, a robbanásban nyolc ember meghalt, 12-en megsebesültek, írja az MTI az al-Arabíja pánarab hírtelevízió információi alapján.

Sajtóértesülések szerint a merénylő az al-Masik palota egyik külső kapujánál hozta működésbe az autójába rejtett pokolgépet, egy helyi illetékes szerint a palota épületétől mintegy 500 méterre. A támadásnak polgári áldozatai is vannak. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett. Az al-Arabíja szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni államfő a merénylet idején a palotában tartózkodott.

A hírtelevízió tudósítása szerint a támadás célpontja az ádeni kormányzó lehetett, aki a merénylet elkövetésekor érkezett a rezidenciához. A tisztviselő ellen már január 5-én is merényletet kíséreltek meg a dél-jemeni kikötővárosban. Áden térségének előző kormányzóját tavaly decemberben ölték meg. Az akkori merénylet elkövetését szintén az IÁ vállalta magára.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette kormánnyal. Háled Bahah jemeni miniszterelnök és a kabinetjének tagjai hétfőn tértek vissza Ádenbe, miután egy korábbi merénylet miatt a kormány hónapokra kénytelen volt elhagyni az országot.

A Jemenben folyó harci cselekmények következtében eddig mintegy hatezren haltak meg, köztük 2800 civil, s csaknem 2,4 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.