Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

36 nap fogság után mentettek ki kínai bányászokat

2016.01.29. 17:56

Harminchat napot töltött a föld alatt az a négy kínai bányász, akiket pénteken sikerült élve kiszabadítani a fogságból, írja BBC a kínai állami hírügynökség információira hivatkozva.

A gipszbányászok még december 25-én estek foglyul az ország keleti részében található Santung tartományban, miután a bánya akkora erővel omlott be, hogy a kínai földrengés-megfigyelő hivatal négyes erősségű földmozgást regisztrált a közelben, írja az MTI is.

A baleset során egy ember meghalt, tizenegyet kimentettek, majd infravörös kamerák segítségével további nyolcat kiszabadítottak. A gipszbánya tulajdonosa a bányaomlás után öngyilkos lett, egy aknába ugrott. "Talán a mentési akciót és a bizonytalansággal járó feszültséget nem tudta elviselni, de az is lehet, hogy a felelősségrevonástól tartott" – írtuk korábbi cikkünkben.

A mentésben több mint négyszázan vettek részt. Drónokat, detektorokat és fúrókat is bevetettek. Előbb két alagutat vájtak a földbe, amelyeken keresztül élelmet és ruhát juttattak el hozzájuk, majd a vájat bővítésével a bányászokat egyesével, kis kabinokban húzták a felszínre. Kínában először, a világon harmadjára alkalmazták a módszert. Chilében szintén így szabadították ki azt a 33 bányászt, akik közel hetven napot töltöttek a világtól elzárva.

A helyi média szerint a kiszabadított bányászok állapota stabil, egy közeli kórházban látták el őket. A legfrissebb információk szerint 13 ember még mindig a föld alatt lehet.