Ágnes
-1 °C
2 °C

Hollandia is bombázni fogja az ISIS-t

2016.01.29. 19:14 Módosítva: 2016-01-29 19:15:05

Az Egyesült Államok és Franciaország kérésére Hollandia is bekapcsolódik az Iszlám Állam elleni nemzetközi légi hadműveletekbe - jelentette be pénteken a hágai kormány.

"A közelmúltbeli párizsi, isztambuli és jakartai terrortámadások bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az ISIS veszélyt jelent a biztonságunkra és az életmódunkra" - mondta sajtótájékoztatóján Mark Rutte miniszterelnök a döntés indoklásaként.

A holland hadsereg már 2014 októbere óta részt vesz az Iszlám Állam iraki hadállásai elleni támadásokban négy darab F-16-os vadászrepülőgéppel. A kormányfő tájékoztatása szerint a mostani döntés nyomán nem küldenek újabb harci gépeket a közel-keleti térségbe, hanem kiterjesztik a már ott lévők műveleti területét. "Hatékonyabban fogunk dolgozni" - hangsúlyozta Rutte.

Kiképzőtáborokat bombáznak

Bert Koenders, a holland diplomácia vezetője elmondta, hogy a szíriai légicsapások elsősorban a terrorszervezet kiképzőtáborait fogják célozni, a küldetés mandátuma pedig július 1-e.

A külügyminiszter hozzátette, a szíriai beavatkozás megnövelheti egy hollandiai terrortámadás valószínűségét, a holland biztonsági erők készültségi szintjét azonban egyelőre nem emelték meg.

A holland kormány korábban azt hangoztatta, hogy Szíriában nem fog beavatkozni az ENSZ felhatalmazása nélkül, az Egyesült Államok és Franciaország azonban decemberben, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után felkérte Hágát a műveletekhez való csatlakozásra.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 260 ezret.