Szülei haragja elől bújt el az orosz lány, aki azt hazudta, menekültek erőszakolták meg

2016.01.29. 14:06 Módosítva: 2016.01.29. 17:01

A berlini ügyészség pénteki bejelentése szerint egy 19 éves barátjához menekült el az orosz származású, 13 éves Liza, miután a szüleit bekérették az iskolába.

Mint ismert, Liza miután 30 óra múltán előkerült, azt állította: arabnak kinéző férfiak rabolták el és erőszakolták meg, ugyanakkor vallomásai egymásnak is ellentmondó adatokkal voltak tele. Eltűnésének ügyéből a legmagasabb nemzetközi színtereken lett ügy, miután Oroszország azzal vádolta meg Németországot, hogy a menekültek pártjára állt, és el akarja hallgatni, hogy azok nemi erőszakot követnek el az országban.

Az ügyészség szerint a lány valójában azért szökött el otthonról, mert a szüleit bekérették az iskolába, hogy a gyerekkel kapcsolatos gondokról beszéljenek velük. Az ügyészség közölte: bemérték a lány mobiljának adatait. Eszerint a január 11-ről 12-ére virradó éjszakát egy 19 éves barátjánál töltötte. 

A rendőrség megtalálta a lakásban néhány holmiját, és a fiatalember elismerte, hogy a lány nála töltötte az éjszakát. Az ügyészség közölte: a fiatalok között nem volt szexuális kapcsolat, és nem találtak szexuális bűncselekményre utaló jeleket (ez magyarázza azt, hogy a rendőrség és az ügyészség kezdettől azt mondta, a lányt nem rabolták el és nem erőszakolták meg).  Nem találtak arra utaló jeleket sem, hogy a lány sérüléseit más okozta volna, illetve hogy a mobilját más törte volna össze, ezért a fiút csak tanúként hallgatták meg.

Sokakat megzavarhatott, hogy a német ügyészség ugyanakkor 2 férfit gyermek ellen elkövetett szexuális visszaéléssel gyanúsít. Arra vonatkozóan ugyanis vannak bizonyítékok, hogy Lizának még az eltűnése előtt volt szexuális kapcsolata férfival vagy férfiakkal. Ezek a férfiak a hírekkel ellentétben nem menekültek voltak. Egyikük egy török férfi, a másik egy Németországban született, török származású férfi. Liza hónapok óta ismerte őket, a két férfi a baráti köréhez tartozott. Az aktus az ügyészség szerint beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat volt, ugyanakkor mivel egy 13 éves lányról van szó, ez ebben az esetben szexuális visszaélésnek minősül, így a két férfi ellen eljárás indult az ügyben. Németországban ezért 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Liza-ügyről itt olvashat bővebben:

2013-ban egy lány azt állította: Csepelen megtámadták és meg akarták erőszakolni. Az esetet nagyon hamar felkapta a szélsőjobboldali sajtó, ami azt állította: romák voltak az elkövetők. Mint kiderült, a lány kitalálta az egészet, ezért hatóság félrevezetése miatt indult ellene eljárás. 

Szintén 2013-ban írtunk egy 16 éves cseh fiatal esetéről, aki azt állította: Břeclavban romák támadták és verték meg. Az orvosok megállapították, hogy Peter mája és lépe is megsérült, veséjét pedig el kell távolítani. Miután az eset bekerült a médiába, Břeclavban és Csehországban romaellenes hisztéria tört ki. A városban tüntetéseket és ellentüntetéseket szerveztek, és emiatt meg kellett emelni a városi rendőrség létszámát is. Segélykoncertet is tartottak a városban a fiú megsegítésére, ahol egy popsztár személyesen adott át egy 1,2 millió forint értékű csekket a sérült fiúnak. 

Végül azonban kiderült, hogy a fiú maga okozta a sérüléseket, amikor tornagyakorlatot végzett egy nyolcemeletes épület lépcsőházában. Elesett a lépcsőn, és egy emelettel lejjebb nekizuhant a védőkorlátnak. Az incidens során hárman voltak jelen: egy fiú és két lány. Minden valószínűség szerint a kockázatos mutatványhoz az vezetett, hogy a fiú imponálni szeretett volna a lányoknak. A három közvetlen tanú a poligráfos vizsgálat után beismerő vallomást tett. A fiú vallomása szerint azért hazudott, mert félt édesanyja haragjától. Az esetről 21 perces kisfilm is készült, amit telt ház előtt mutatták be a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon Félelem (Strach) címmel.   • Hírek
  • Hírek