Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Merkel kitart menekültbarát politikája mellett

2016.01.30. 18:06

Tovább kell csökkenteni a Németországba érkező menekültek számát, és meg kell akadályozni, hogy az tavasszal ismét növekedésnek induljon - hangoztatta Angela Merkel német kancellár szombaton, európai uniós szintű megoldást sürgetve a helyzetre.

Merkel az általa vezetett párt, a CDU rendezvényén leszögezte, hogy a hazájukban folyó háború végével a menekülteknek vissza kell térniük oda. Azt is megjegyezte, hogy a tavaly Németországba érkezett menekültek többsége csak átmeneti védelemben részesül, azaz nem kapott teljes menekültstátust.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy az EU külső határainak védelmét biztonsági okokból meg kell erősíteni

A humánus politika nem változik

Merkel azonban nem fordult el a menekültkérdés humánus politikájától.

  • Angela Merkel aláhúzta, nem fér a fejébe, hogy az 500 millió lakosú EU miért ne tudna egymillió szíriait befogadni. "Ez nem fest túl jó képet a kontinensünkről"
  • Kiállt a kvóták mellett: a menekültválságot csak uniós szinten, az érkezők tagállamok közti elosztásával lehet megoldani. Arra is figyelmeztetett, hogy a határok lezárása és a schengeni övezet felbomlása komoly gazdasági kárt okozna Németországnak.
  • Érvelt a kelet-európai országok kormányzati xenofóbiája ellen: megérti, hogy a keleti tagállamok nem tudnak akkora terheket viselni, mint Németország, de amikor egy uniós ország nem hajlandó muszlimokat befogadni, azzal a közös európai uniós értékek ellen vét.