Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az USA megnégyszerezett pénzből száll szembe a kelet-európai orosz agresszióval

2016.02.02. 16:53

Az Egyesült Államok 7,5 milliárd dollárt költ majd az Iszlám Állam elleni műveletekre, és majdnem a felét, 3,4 milliárdot az orosz agresszió kelet-európai leküzdésére – jelentette be  Ashton Carter nemzetvédelmi tárcavezető az Egyesült Államok védelmi minisztériumának 2017-re vonatkozó terveit.

„Azért van erre szükség, mert növeljük az Iszlám Állam elleni fellépésünket 2017-ben” – idézi Carter keddi washingtoni beszédét az AFP. A tárcavezető azt is közölte, hogy a 7,5 milliárd dollár azt jelenti: ötven százalékkal növelik jövőre a büdzsét az ideihez képest. „Ez kiemelten fontos lesz, ha a szorosabban együttműködő katonai koalíciós műveletek megkezdődnek Szíriában” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok 3,4 milliárd dolláros (mintegy 900 milliárd forintos) csomaggal szállna szembe az elmúlt években jelentősen növekvő orosz befolyással a kelet-európai országokban. Ez négyszeres emelkedés. A plusz ráfordítással nemcsak a Krím-félsziget elcsatolásához hasonló agresszív lépéseket szorítanák vissza, de javítanának az USA helyi jelenlétén és szövetségeseiknek is támogatást adnának.

„Megerősítjük európai NATO-szövetségeseink állásait az orosz agresszióval szemben” – mondta el Carter arról, hogy miért költenek a régióra 2016-hoz képest négyszer annyi pénzt. Azt is közölte, a támogatásból nemcsak fegyverkezni fognak Kelet-Európában, de infrastrukturális fejlesztéseket is megvalósítanak.

Az orosz katonai jelenlét főként a balti országokban és Lengyelországban váltott ki aggodalmat a NATO-tagállamok közül. Az elmúlt években az orosz légierő gépei gyakran tesztelték Észtország, Lengyelország, de még Nagy-Britannia és Svédország éberségét is.