Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Zikavírus: szükségállapotot hirdettek Hondurasban

2016.02.02. 06:10

Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández, a közép-amerikai ország elnöke a zika vírus terjedése miatt, írja az MTI. A kór most már mintegy 3700 embert fertőzött meg.

Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban számuk 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn további országokat vett fel a zika járvány által érintettek listájára, mégpedig Costa Ricát, Nigaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított államok száma csaknem eléri így a harmincat.

A zikavírus

Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben, egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben. Emberben 1968-ban Nigériában mutatták ki. 

A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta körülbelül négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. 2014-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat.

A vírus a hírek szerint elérte Európát is.