Auguszta
-3 °C
2 °C

Megállapodott az EU, hogy ki fizesse a törökök 3 milliárdos védelmi pénzét

2016.02.03. 21:33
Az uniós tagállamok megállapodtak az Európába tartó menekültáradat megfékezéséért cserében Törökországnak felajánlott hárommilliárd eurós segélyalap finanszírozásáról – jelentette be az Európai Unió Tanácsa. Magyarországnak 14,7 millió euróval kell hozzájárulnia a csomaghoz.

Az egyezség értelmében a teljes összeg harmadát, egymilliárd eurót az EU költségvetéséből különítenek el, kétmilliárdot pedig a tagországok vállalnak magukra a bruttó nemzeti jövedelmük arányában. A legtöbbet Németország (427,5 millió euró), Nagy-Britannia (327,6 millió euró) és Franciaország (309,2 millió euró) fogja befizetni.

Az Európai Bizottság közleményben üdvözölte a tagállamok közötti megállapodást, mondván, hogy a támogatás jelentősen javítani fogja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek életkörülményeit. A támogatást elvileg és elsősorban a menekültek élelmezésére, egészségügyi ellátására és oktatására fogják fordítani. Eddig Olaszország akadályozta a terv megvalósítását, szerdán azonban mindegyik tagország aláírta a csomag finanszírozásáról szóló megállapodást.

Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját – írja az MTI.

Más kérdés, hogy a hárommilliárd eurós megállapodást Ankara már csak beugró összegnek tekinti, és újabban már 10 milliárd eurós költségekről beszélnek.