Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Németország bekeményít menekültügyben

2016.02.03. 21:00
A német kormány beterjesztette az új menekültügyi reformjavaslatát, a szigorítás március elején léphet hatályba. Merkeléknek az elmúlt napokban sokat keményedett a hangvétele.

A koalíciós pártok már tavaly novemberben megállapodtak a csomag fő elemeiről, de a részletekről január végéig vitatkoztak. A törvénycsomag szinte csak szigorításokat tartalmaz. Legfontosabb elemei az MTI alapján:

  • a jövőben gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátusz megszerzésével nem először próbálkozó menedékkérőkről. Esetükben a menedékjogi kérelmet alapból egy hét alatt kell elbírálni.
  • Két évre felfüggesztik az oltalmazotti státuszban (ők azok, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert ott súlyos sérelem érheti őket) lévők családegyesítési jogát.
  • A menedékkérők juttatásait havi szinten 10 euróval csökkentik, és bevonják őket az integrációs tanfolyamok finanszírozásába.
  • Megszigorítják a hazatoloncolásra vonatkozó szabályokat is.
  • A terv szerint Algériát, Marokkót és Tunéziát mostantól biztonságos származási országnak fogják tekinteni. Az átsorolást részben a beszámolók szerint észak-afrikai férfiak által elkövetett szilveszteri szexuális támadásokkal indokolják. Hogy az átsorolás tényleg megtörténjen, ahhoz még az ellenzéki Zöldek vagy a Baloldalt is meg kellene nyerniük. 

A berlini vezetés a menekültválság tavaly őszi elmélyülése óta másodszor hajt végre nagyobb átalakítást a menekültügyi rendszeren. Az új csomag világos jelzés a menedékkérőknek és a lakosságnak, azt mutatja, hogy a kormány mindenkinek biztosítani akarja a méltányos eljárás, de azt is akarjuk, hogy gyorsan távozzon az országból, akinek nincs szüksége védelemre – nyilatkozta Thomas de Maiziere belügyminiszter. Azt mondta, kiiktatnak a rendszerből minden olyan ösztönzőt, amely arra indíttatott embereket, hogy eljárási trükkökkel vagy megtévesztéssel hosszabbítsa meg németországi tartózkodását.

Az MTI által hivatkozott német elemzők szerint az utóbbi napokban sokat keményedett a német kormány tagjainak hangvétele. Angela Merkel egy szombati beszédében azt hangoztatta, hogy a szíriai menekülteknek távozniuk kell az országból, amikor hazájukban helyreáll a béke, Andrea Nahles munkaügyi és szociális miniszter pedig egy hétfőn megjelent írásában azt hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a beilleszkedésre nem hajlandó menekültek állami támogatását, és a menedékkérőknek teljes erejükkel és vagyonuk felhasználásával is törekedniük kell az önálló boldogulásra. A Handelsblatt című lap szerint a tervek között szerepel az is, hogy jelentősen megszigorítják a határellenőrzést.