Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Négyéves mélyponton Merkel támogatottsága

2016.02.04. 12:27

A Die Welt című lap és az ARD országos közszolgálati televízió megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a németek 81 százaléka szerint a kormány elveszítette az ellenőrzést a menekültügyi helyzet felett. Még az Angela Merkel vezette jobboldali CDU/CSU pártszövetség szavazótáborában is csupán 33 százalék gondolja, hogy a kormány az ellenőrzése alatt tartja a menekültválság miatt kialakult helyzetet.

merkel
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Angela Merkel munkájával elégedettek aránya 46 százalékos, ami 12 százalékpontos csökkenés az egy hónappal korábbihoz képest, ez a legalacsonyabb érték 2011 augusztusa óta. A németek 61 százaléka a kormány egészének munkájával is elégedetlen, és csupán 38 százalékos az elégedettek aránya.

A németek 70 százaléka szerint az ország hangulatát az aggodalom, nyugtalanság jellemzi. Egy hónappal korábban 62 százalék érezte így. A bizakodó közhangulatot tapasztalók aránya 7 százalékponttal 25 százalékra süllyedt.

A CDU/CSU választói támogatottsága nagymértékben csökkent, a pártszövetség a szavazatok 35 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a parlamenti (Bundestag-) választás, szemben a januári 39 százalékkal. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) továbbra is 24 százalékon állnak, a Zöldek 10 százalékon állnak, a Baloldal támogatottsága 9 százalékos.

A Bundestagon kívüli pártok közül a bevándorlás- és muzulmánellenes Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága új csúcsra emelkedett, a pártra 12 százalék szavazna, ami egy hónap alatt 3 százalékpontos növekedés. Bejutna a parlamentbe a liberális FDP is, amely 5 százalékon áll.