Jusztin
13 °C
30 °C

Kiderült, hogy mi lett az eltűnt hongkongi könyvforgalmazókkal

2016.02.05. 06:10

Tavaly októberben nyoma veszett öt ellenzéki  könyvforgalmazónak. A Mighty Current nevű kiadó társtulajdonosának, a svéd állampolgársággal rendelkező Kuj Min-hajnak a thaiföldi Pattayán veszett nyoma rejtélyes körülmények között. Eltűnésével nagyjából egy időben jelentette a média, hogy könyvesboltjának három másik alkalmazottját, menedzsereit, valamint a kiadó igazgatóját sem találják.

Kuj január közepén feltűnt a kínai televízió képernyőjén és arról beszélt, hogy több mint 12 évvel ezelőtti, felfüggesztett börtönbüntetésének letöltése elől szökött Hongkongba, amit azért szabtak ki rá, mert ittasan vezetve egy egyetemi hallgató halálát okozta Ningpo városban. Elmondása szerint tavaly október végén önként adta fel magát. Azt is mondta, hogy bár svéd állampolgár, kínainak tartja magát, és kínaiként kíván felelni a tettéért.

A televíziós interjú után alig egy órával egy másik eltűnt könyvértékesítőnek, a Causeway Bay Books brit állampolgársággal is rendelkező tulajdonosának, a 65 éves Li Pónak a felesége is jelezte, hogy kézzel írott levelet kapott a férjétől, amelyben tudatja, hogy jól van, és arról is ír, hogy a kínai szárazföldi hatóságok a Kujjal kapcsolatos nyomozásban "haladást értek el". A CCTV és az állami Hszinhua hírügynökség arról számolt be, hogy Kuj más bűncselekményeknek is részese volt, ügyében folyik a nyomozás.

Hongkongot és a külföldi államokat a fejlemények nem nyugtatták meg, az EU kínai képviseletének vezetője Dietmar Schweisgut aggasztónak nevezte a helyzetet, az effajta tévés szerepeltetéseket pedig elfogadhatatlannak. A hongkongi kínai különleges közigazgatási övezet rendőrsége hivatalosan is a kínai szárazföldi hatóságokhoz fordult információért.

Erre reagálva most a Kuangtung tartományi közbiztonsági hivatal arról tájékoztatja a hongkongiakat, hogy Kuj három kollégája ellen, akiknek holléte eddig ismeretlen volt, a kínai szárazföldön folytatott "illegális cselekményekben" való részvétel miatt folyik nyomozás, őrizetben vannak.

A rendőrség mellékelt egy kézzel írott levelet is Li Pótól, aki ebben kinyilvánította, hogy jelenleg nem kíván kapcsolatba lépni a hongkongi hatóságok képviselőivel. Hongkongban közölték, ennek ellenére továbbra is találkozót kezdeményeznek a gyanúsítottakkal.

A médiában továbbra is tartja magát az a feltevés, miszerint a könyvkiadókat- és forgalmazókat a kínai titkosszolgálatok rabolták el és vitték a kínai szárazföldre, mert hosszú ideje a kínai kommunista vezetést érintő kényes témájú, kritikus hangvételű könyveket terjesztettek.