Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Radioaktív szivárgást mértek New York mellett

2016.02.07. 12:49

Radioaktív anyag szivárgott a talajvízbe New York mellett egy atomerőműből, a kormányzó azonnali vizsgálatot rendelt el az extrém magas mérési adatok miatt, írja a theguardian.com. Az atomerőmű körülbelül hatvan kilométerre van New York belvárosától.

Andrew Cuomo kormányzó levelet írt a egészségügyi és környezetvédelmi hatóságoknak, hogy azonnal vizsgálják meg mekkora veszélyt jelent a környező lakosok egészségére a szivárgás. 

A radioaktivitás mértéke az egyik mérőhelyen 65000%-kal nőtt meg: 12,300/liter-ről 8,000,000/liter-re. Az egészségügyi határérték 20,000/liter. A cég, amely az atomerőmű tulajdonosa azt mondta, ezt az értéket csak a talajvízben mérték és nem az ivóvízben. A kormányzó azt kérte a cégtől, állítsák le ezt az erőművüket. Nyilatkozatában kiemelte, hogy ez elfogadhatatlan, és sokadjára bizonyosodik be, hogy az Indian Point nevű atomerőmű nem tud biztonságosan működni.

A cég szombati közleményében azt írta, bár a mérések határérték fölött mérik a tríciumot a talajvízben, annak nincs egészségügyi, vagy biztonsági kockázata a lakosságra nézve. Hozzáteszik, több ezerszer átlépte már annak mértéke a szövetségi határértéket, mégsem jelentett kockázatot, ráadásul ez nem érinti semmilyen módon az ivóvizet.

Az Indian Point nevű atomerőmű szállítja a New York energiaellátásának a 30%-át. Tavaly decemberben háromszor is le kellett állítani valamilyen biztonsági kockázat miatt. Az elmúlt években pedig számtalanszor mértek már trícium szivárgást, de a most szombati tűnik az elmúlt évek legkomolyabb szivárgásának.

A trícium egy radioaktív hidrogén izotóp, amely különböző betegségek kialakulásának kockázatát emeli, például a rákét.