Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

26 indonéz diák halt meg pancsolt szesz miatt

2016.02.08. 11:41

26 diák halt meg pancsolt szesz miatt Indonéziában, egész pontosan a Jáva szigetén található Sleman nevű városban. Húsz embert kórházban kezelnek mérgezéses tünetekkel. 

A szerdán elkezdődött tragédiasorozat áldozatainak többsége, 22 fiatal egy helyi házaspár által házilag főzött italra vezethető vissza, 4 eset pedig egy másik árus terméke volt. A rendőrség mind a három gyanúsítottat letartóztatta. 

Arról nem tudni, pontosan milyen összetevő váltotta ki a súlyos mérgezéses tüneteket. 

A délkelet-ázsiai szigetországban már történtek hasonló tragédiák: 2014 szilveszterén 12 ember vesztette életét pancsolt alkohol fogyasztása miatt. Hat éve 25-en haltak meg, mert házilag, rosszul elkészített szeszes italt ittak, a szerencsétlenül jártak között több külföldi is volt. Utóbbi eset a turisták körében népszerű Bali szigetén történt, az áldozatok metanollal kevert pálmabort fogyasztottak.

Az indonéziai hatóságok tavaly megtiltották az alkohol értékesítését a kisebb üzleteknek, egészségügyi szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt csak még több ember fordul majd a szeszes italokat feketén árusítókhoz. És így is lett. 

Indonéziában egyébként annak ellenére nem illegális az alkohol fogyasztása- és kereskedelme, hogy ez a világ legnagyobb muszlim országa. Egyedül a sáriát komolyan vevő Aceh tartományban lehet néhány nádpálca-csapást kapni italozásért.