Gergely
6 °C
23 °C

Liza-ügy: Berlinben az orosz újságíró ellen nyomoznak

2016.02.08. 01:04

Eljárást indított az orosz állami Pervij Kanal berlini tudósítója ellen a berlini ügyészség a Liza-ügy miatt. Ivan Blagoj volt az, aki a Berlinben élő családra hivatkozva beszámolt arról, hogy a a 13 éves orosz kislányt menekültek rabolták el, 30 órán keresztül fogva tartották és többen megerőszakolták – írta a Ria Novosztyi.

Az ügy miatt a berlini orosz kolónia négyszáz fős tüntetést szervezett, később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólalt, lényegében azzal vádolva a német hatóságokat, hogy szándékosan elhallgatták az ügyet, majd megpróbálták a bűncselekményt elkövető migránsok pártját fogni.

Kétségtelen, hogy a berlini ügyészség nem sietett az egyértelmű válasszal, miután az ügy széles nyilvánosságot kapott. A lány személyiségi jogaira hivatkozva csak annyit árultak el, hogy nem volt nemi erőszak és emberrablás sem a kérdéses időben, de a nyomozás folyik, ám nem közölték, hogy milyen címen.

Végül kiderült, Liza az iskolai problémái miatt szülei elől egy 19 éves barátjánál húzta meg magát több mint egy napra. Ezalatt a család ki is plakátolta Berlin egyik külvárosát a lány fotójával.

A rendőrség viszont azért nyomoz, mert közben arra is fény derült, hogy a lánynak volt már szexuális kapcsolata, de az még január 11-i eltűnése előtt történt. 

Korára tekintettel ez mindenképp bűncselekmény. Ebben az ügyben két, régóta Németországban élő török nemzetiségű férfi ellen folyik eljárás. A lány és a két férfi kapcsolatáról a rendőrség nem árult el részleteket, de úgy tűnik, Liza baráti viszonyban volt a két férfival, ami viszon felvetheti a szülők felelősségét is. 

Nem véletlen, hogy még mielőtt világos lett volna, mi is történt Lizával eltűnésekor, a család már arról beszélt, hogy a német hatóságok el akarják tőlük venni a gyereküket. Az orosz külügyminiszter erre is kitért, megjegyezve, hogy a berlini orosz nagykövetség minden jogi segítséget megad.

Azóta, hogy a lány hollétéről az elrablást és megerőszakolását cáfoló információk jelentek meg, Lavrov az ügyben nem nyilatkozott.

Ivan Blagoj szerint őt nem terheli felelősség. Az orosz újságíró az Indexnek korábban elmondta: csupán hírt adott egy problémáról, amely érthető módon érdekli az orosz társadalmat. A lánnyal ő maga nem találkozott, de minden, amiről hírt adott, a család tagjainak nyilatkozatain alapult.

Az eljárás egy németországi ügyvéd, Martin Luithle kezdeményezésére indult Blagoj ellen, etnikai szempontból uszítónak tartva a riportot. Uszításért a német btk szerint 3 hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.