Auguszta
-3 °C
2 °C

Zavargás tört ki Hongkongban, rendőrök csaptak össze tüntetőkkel

000 Hkg10253794
2016.02.09. 05:59
Káosz, gyújtogatás és rombolás jellemezte azt az éjszakai hongkongi zavargást, amelyet a rendőrség fellépése váltott ki az engedély nélküli utcai ételárusokkal szemben, írja a kínai holdújév első napján történt erőszakos eseményekről a helyi South China Morning Post nyomán az MTI. A háttérven a Hongkongi Benszülöttek állhat, a csoport a függetlenségért küzd.

A kínai különleges közigazgatási övezet egyik legforgalmasabb kerületét, Mong Kokot reggelre lezárták, jelenleg csend van a környéken. Az összecsapás első mérlege szerint 48 rendőr megsebesült, négy televíziós és több tüntető megsérült. Huszonnégy embert, köztük egy nőt őrizetbe vettek.

A körülbelül száz, többnyire maszkot, kapucnit vagy sisakot viselő rendbontó dobozokban és rekeszekben a helyszínre szállított téglákkal, üvegpalackokkal dobálta meg közelről a rendőröket, több utcában szemeteskukákat gyújtottak fel, köztéri állványokat döntöttek ki.

Hongkongi Bennszülöttek a háttérben

A rendőrök egy része idővel rohamfelszerelést öltött, hordozható vízágyút és paprikasprét vetettek be támadóik ellen, többeket megbotoztak, a földre tepertek és voltak, akik kézi lőfegyverüket is elővették. Két figyelmeztető lövés is eldördült. Az eseményeket szintén sisakos fiatalok dokumentálták fényképezőgépeikkel, videokameráikkal.

A minden jel szerint szervezett megmozdulás hátterében híradások szerint a Hongkongi Bennszülöttek nevű szervezet áll, amely a helyi önrendelkezés és részben a függetlenség szószólója.

A rendőrség "szélsőséges elemeknek" nevezte a tüntetőket, akik házilag készített fegyvereikkel és védőpajzsokkal támadtak a rendfenntartókra. A közösségi média beszámolói szerint az őrizetbe vettek között van a helyi törvényhozás egyik képviselőjelöltje, Edward Leung. Leung a zavargások előtt hangosbeszélőn jelszavakat kiabált, hallgatói között többen kék tréningruhát viseltek, amire az ő neve volt írva.

A Bennszülöttek legújabb felhívásukban máris Leung melletti "választási felvonulásra" toboroznak embereket, s arra kérnek mindenkit, hogy gondoskodjon a szeme, arca védelméről, s hozzon magával védőfelszerelést. A hongkongi kormányzat hivatalos közleményben ítélte el a rendbontást.