Botond, Mózes
EUR 389,79 Ft
USD 375,05 Ft
12 °C
29 °C

Észak-Korea elvágja a forródrótot

2016.02.11. 23:30

Egyre nő a feszültség a két Korea között: most Phenjan jelentette be, hogy felfüggeszti a forródrótot Dél-Korea felé, írja a BBC. A telefonos összeköttetést utoljára 2013-ban szüntették meg, amikor a mostanihoz hasonlóan mélypontra értek a két Korea kapcsolatai. Akkor a helyzet enyhülésével visszaállították a forródrótot.

Dél-Korea az északi rakétakísérletre válaszul szerdán felfüggesztette a közösen, de északi területen üzemeltetett keszongi ipari park működését. Ez főként a phenjani rezsimnek rossz, mert fontos valutabevételtől esnek el.

A lépést Észak-Korea hadüzenetnek minősítette, és katonai területnek kiáltotta ki az ipari parkot. Azzal is fenyegetőztek, hogy lefoglalják a Keszongban működő dél-koreai vállalatok vagyonát.

Felszólították a déli állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el a területet. A dél-koreai egyesítési minisztérium bejelentése szerint mind a 280 ott maradt dél-koreai munkás hazaérkezett, ezért lekapcsolták az ipari park áramellátását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek