Virág
0 °C
2 °C

Medvegyev: Világháborút hozhatna egy szíriai beavatkozás

2016.02.11. 22:02 Módosítva: 2016.02.11. 22:03

Az érintett hatalmaknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük és megállapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy külföldi szárazföldi intervenció új világháborút robbanthat ki, figyelmeztetett a Handelsblatt német gazdasági lapnak nyilatkozva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

„A szárazföldi hadműveletek általában ahhoz vezetnek, hogy a háború állandóvá válik" – mondta Szíria kapcsán az orosz kormányfő hírügynökségi jelentések szerint a pénteki lapszámban megjelenő, de egyes részleteiben már előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban.

„Az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút" – mondta. Szerinte ez különösen az arab világra igaz, ahol „mindenki mindenki ellen harcol".

Medvegyev szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nyomást kell gyakorolnia az összes félre a tűzszünet érdekében. Az oroszok csütörtökön március 1-jét javasolták új határidőként a tűzszünethez.

A szíriai kormányerőket támogató orosz légierő Aleppó város környékét bombázza. Az Egyesült Államok és más nyugati országok gépei szintén légicsapásokat hajtanak végre Szíria északi részén, írja az MTI.

Szaúd-Arábia nemrég felvetette, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni koalíció keretében kész lenne szárazföldi alakulatokat bevetni. Az ajánlatot a Pentagon tanulmányozza. Oroszország emellett nemrégiben azzal vádolta meg Törökországot, hogy beavatkozásra készül Szíriában.

Az európai menekültválságról szólva Medvegyev azt mondta, „egész egyszerűen ostobaság volt nagyra nyitni az európai kapukat, és meghívni mindazokat, akik csak jönni akarnak. Az európai bevándorlási politika teljes kudarc, és mindez teljesen megdöbbentő."

Medvegyev szerint az Európába érkezett emberek között sok – talán több száz, vagy akár több ezer – a bűnöző is, akik egy „időzített misszióval" érkeztek a kontinensre. „Csak arra várnak, hogy utasítsák őket, és utána úgy lépnek majd akcióba, mint a robotok" – vélte az orosz miniszterelnök.