Ida
6 °C
9 °C

Nem Salah Abdeslam DNS-e volt a kukában talált robbanóövön

2016.02.12. 11:56

Nem azonosítható a szökésben lévő feltételezett főszervezőnek, Salah Abdeslamnak a DNS-e azon a robbanóövön, amelyet egy szemetesben találtak a 130 halálos áldozattal járó, tavaly november 13-i párizsi merényletek után – erősítette meg pénteken a párizsi ügyészség a BFM hírtelevízió értesülését. Az információ a hatóságok szerint azonban nem jelenti azt, hogy a terrorista nem viselte az övet.

A detonátor nélküli robbanóövet egy szemetesben találták meg tíz nappal a merényletek után Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban. A szökésben lévő Salah Abdeslam mobiltelefonját a merényletek után Párizs északi részén, majd később a Montrouge melletti Chatillon elővárosban mérték be a hatóságok.

A terrortámadásokat elkövető öngyilkos merénylők robbanóövet viseltek és hoztak működésbe, amelyek egy TATP nevű robbanószerből, egy elemből és elsütő billentyűből álltak. A rendőrség ezért egyből arra a kérdésre kereste a választ, hogy a megtalált övnek köze volt-e a november 13-ai merényletekhez.

A hatóságok azt gyanították, hogy a 26 éves férfi a merényletek után Montrouge-ban bújt el addig, amíg két barátja érte nem jött Belgiumból. A feltételezés szerint a férfinak – aki valószínűleg a Stade de France nemzeti stadionhoz vitt el gépkocsival három öngyilkos merénylőt – a tervek szerint Párizs XVIII. kerületében kellett volna felrobbantania magát, de ezt nem tette meg, és a robbanóövét hátrahagyva elmenekült.

Az eldobott robbanóövön viszont megtalálták Bilal Hadfi, a stadionban felrobbant egyik kamikaze, valamint egy nem azonosított ember DNS-mintáját. Ezt az ismeretlen DNS-t egy másik robbanóövön is megtalálták a nyomozók, mégpedig azon, amelyet Salah Abdeslam testvére, Ibrahim viselt, amikor felrobbantotta magát egy belvárosi kávéházban. A férfi az úgynevezett teraszkommandó tagja volt, amely 39 embert ölt meg bárok és éttermek teraszain. Ugyanezt az ismeretlen DNS-t találták meg a belga hatóságok a dél-belgiumi Auvelais városa egyik lakásában, amelyet a merénylők béreltek a támadások előtt.

A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált Salah Abdeslamot továbbra sem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belga férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.