Dömötör
-1 °C
14 °C

Döntöttek a nagyhatalmak: Szíriában egy héten belül be kell szüntetni a harcokat

2016.02.12. 11:16

A nagyhatalmak pénteken Münchenben megegyeztek arról, hogy Szíriában egy héten belül "fel kell függeszteni az ellenségeskedést", és azonnal meg kell indítani a humanitárius segélyszállítmányokat az ostromlott városokba. A keretmegállapodást John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek vezetésével, a konfliktusba valamilyen szinten bekapcsolódó hatalmak - például Szaúd-Arábia és Törökország - részvételével, egy maratoni tárgyalásán sikerült megszülni.

Ezek szerint végre béke lesz Szíriában? 

Ez elég valószínűtlen. Ugyanis még Kerry is azt nyilatkozta a müncheni tárgyalások végeztével, hogy 

A felek csak papíron kötelezték el magukat.

És hangsúlyozta, hogy az egész azon múlik, mennyire sikerül valódi eredményeket elérni Szíriában. Ráadásul két entitás esetében a harci cselekményeknek továbbra is folynak:

  • az első nem meglepő módon az Iszlám Állam, mely az ország területének - igaz legsivatagosabb - egyharmadát ellenőrzi.
  • a második az al-Kaida helyi leányvállalata, az an-Núszra Front, ami viszont négy éves tevékenykedése alatt mélyen beágyazódott mind az ellenzéki katonai koalíciókba, mind pedig a szunnita társadalomba. Ezt jelzi, hogy össz-ellenzéki szolidaritási mozgalom indult, amikor az USA 2012-ben terroristává nyilvánította az an-Núszrát, és akkor is, amikor 2014-ben néhány bombatámadást hajtott végre ellene. Tehát nem az a probléma, hogy az an-Núszra elleni hadviselés ne lenne jogos, hanem az, hogy ez a harc az egész országban számos konfliktust von majd maga után, és tovább fogja radikalizálni az amúgy is iszlamista irányba hajló ellenzéket.

A valódi fegyvernyugvás esélyeit csökkenti Szergej Lavrov bejelentése is, miszerint az oroszok folytatják majd a terrorszervezetek bombázását. Ez azért problémás, mert az oroszok névleg eddig is terroristákat támadták, de valójában válogatás nélkül szórták a bombát mindenkire, aki Aszad ellen harcolt. Ezt az álszent gyakorlatot egyébként pénteken Philip Hammond brit külügyminiszter is sérelmezte. A Reutersnek egy francia diplomata viszont óvatos optimizmussal nyilatkozott:

Az oroszok politikai kockázatot vállalnak, mivel vállalták a harcok beszüntetését. És ha egy hét elteltével is bombázzák az ellenzéket, akkor az agresszióért viselt felelősség már az övék lesz.

Egy BBC-nek nyilatkozó diplomata már nem volt ennyire bizakodó: 

Ez a megállapodás annyit sem ér, mint a papír, amire kinyomtatták.

Lavrov a következő lépéssel kapcsolatban is beszélt, és elmondta: a béketárgyalás újabb, genfi fordulóján már az ellenzéki szervezeteknek is meg kell jelenniük. A szaúdiak által összekovácsolt tömb a megfelelő fegyverszüneti garanciák hiányában bojkottálta a január végén kezdődő, majd gyorsan befulladó békekonferenciát