Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A francia kormányfő nem akar több menekültet befogadni

2016.02.13. 18:10 Módosítva: 2016.02.13. 21:41

Franciaország az európai államokban lévő 160 ezer menekültből még befogad 30 ezret, de újabb migránsokból már nem kér, derült ki  Manuel Valls francia miniszterelnök szavaiból. Az MTI szerint a    francia kormányfő a  müncheni európai biztonságpolitikai értekezleten azt mondta: nem fogadják el azt az újabb,  állandó kvótarendszerre vonatkozó javaslatot, amit nemrég  Angela Merkel német kancellár kezdeményezett.

Walls azt mondta:  csodálja Németországot, amiért kész még több menekültet befogadni, de Franciaország soha nem mondta azt a menekülteknek, hogy "gyertek Franciaországba".

Nem pártoljuk az elosztás állandó rendszerét, mondta Valls. Franciaország tavaly már így is 80 ezer menedékkérelmet kapott, miközben harcban áll a fiatalság radikalizálódásával és a magas munkanélküliséggel.

Angela Merkel német kancellár az európai unió tagállamok önkéntes koalícióját akarja létrehozni a Közel-Keletről Törökországon át Európába tartót migránsok és menekültek befogadásának felgyorsítására.

Beata Szydlo lengyel kormányfővel pénteken tartott sajtótájékoztatóján a német kancellár arról beszélt, hogy uniós tagállamok egy csoportja "elképzelhetőnek tartja" menekültkontingensek önkéntes átvételét Törökországtól, de csak akkor, ha Törökország igényeli azt.

A menekültkontingensek önkéntes átvételére hajlandó országok a február 18-19-i európai uniós csúcstalálkozó előtt megbeszélést tartanak a kérdésről török miniszterelnökkel a brüsszeli osztrák képviseleten.