Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Medvegyev: Hosszú háborúhoz vezetne egy szárazföldi beavatkozás

2016.02.14. 19:21

Bármiféle szárazföldi beavatkozás Szíriában „súlyos, hosszú háborúhoz” vezetne – mondta vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az Euronewsnak adott interjújában.

A 17 országot és három nemzetközi szervezetet tömörítő Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) csütörtök-pénteki müncheni külügyminiszteri találkozóján a felek megállapodtak a fegyverszünet egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt elzárt szíriai települések humanitárius segélyezéséről. 

John Kerry amerikai külügyminiszter a megállapodás után hangsúlyozta: ha a béketerv zátonyra futna, több katonát küldhetnek a térségbe.

Kerry nyilatkozatára reagálva Medvegyev úgy vélte, a külügyminiszter szavai értelmetlenek, amiket egy egyszerű okból nem kellett volna kimondania: ha hosszúra nyúló háborút akar, indítson szárazföldi hadműveleteket vagy bármi mást. De ne próbáljon megfélemlíteni senkit.

Hadd ismételjem meg azt, hogy senki nem akar új háborút, és egy szárazföldi beavatkozás súlyos, hosszú háborút jelentene.

– mondta Medvegyev.

Barack Obama amerikai elnök korábban kizárta, hogy amerikai szárazföldi csapatokat vessenek be a polgárháború sújtotta Szíriában.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború mintegy negyedmillió ember életét követelte, a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott Európában, és lehetővé tette az Iszlám Állam számára, hogy ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét – írja az MTI.